Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z bufala | Przepisy.pl pixel

Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
537 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

600 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 2

Warzywa wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 12 minut. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i przestudź.

Krok 3

Pomidory przekrój na pół, porwij mozzarellę na mniejsze kawałki, chleb pokrój w grubą 1 cm kostkę, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Połącz z kilkoma łyżkami oliwy i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Rozłóż na blasze i upiecz w piekarniku na złoty kolor.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. W tym celu w odpowiedniej miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny (trzy łyżki), trzy łyżki oliwy, łyżkę wody oraz Sos sałatkowy Knorr.

Krok 5

Upieczone warzywa, porwane liście bazylii, sałatę, pomidory i mozzarellę wymieszaj w sosie, nałóż do odpowiednich talerzy i posyp po wierzchu grzankami z chleba.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać zielone lub czarne oliwki oraz dowolne orzechy. W ten smaczny sposób zjesz aż 370 g warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śródziemnomorska sałatka z mozzarelląŚródziemnomorska sałatka z mozzarellą

Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.