
Składniki
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
500 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
125 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Warzywa wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 12 minut. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i przestudź.
Krok 3
Pomidory przekrój na pół, porwij mozzarellę na mniejsze kawałki, chleb pokrój w grubą 1 cm kostkę, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Połącz z kilkoma łyżkami oliwy i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Rozłóż na blasze i upiecz w piekarniku na złoty kolor.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. W tym celu w odpowiedniej miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny (trzy łyżki), trzy łyżki oliwy, łyżkę wody oraz Sos sałatkowy Knorr.
Krok 5
Upieczone warzywa, porwane liście bazylii, sałatę, pomidory i mozzarellę wymieszaj w sosie, nałóż do odpowiednich talerzy i posyp po wierzchu grzankami z chleba.

Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać zielone lub czarne oliwki oraz dowolne orzechy. W ten smaczny sposób zjesz aż 370 g warzyw.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą
Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.