Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z bufala | Przepisy.pl pixel

Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
537 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

595 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 2

Warzywa wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 12 minut. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i przestudź.

Krok 3

Pomidory przekrój na pół, porwij mozzarellę na mniejsze kawałki, chleb pokrój w grubą 1 cm kostkę, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Połącz z kilkoma łyżkami oliwy i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Rozłóż na blasze i upiecz w piekarniku na złoty kolor.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. W tym celu w odpowiedniej miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny (trzy łyżki), trzy łyżki oliwy, łyżkę wody oraz Sos sałatkowy Knorr.

Krok 5

Upieczone warzywa, porwane liście bazylii, sałatę, pomidory i mozzarellę wymieszaj w sosie, nałóż do odpowiednich talerzy i posyp po wierzchu grzankami z chleba.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać zielone lub czarne oliwki oraz dowolne orzechy. W ten smaczny sposób zjesz aż 370 g warzyw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śródziemnomorska sałatka z mozzarelląŚródziemnomorska sałatka z mozzarellą

Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.