Hiszpański sos chrzanowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański sos chrzanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
243 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj majonez z sosem sałatkowym Knorr.

Hiszpański sos chrzanowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj jogurt oraz chrzan. Dokładnie wymieszaj.

Hiszpański sos chrzanowy - Krok 2

Krok 3

Sos dopraw posiekanym, marynowanym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sos podawaj do serów, jaj i wędlin.

Hiszpański sos chrzanowy - Krok 3
7

Opinie o przepisie

  • Cassandra Sunstar

    Cassandra Sunstar , 16.03.2016

    Ja na dzialce mam chrzan a u zadnego hiszpana chrzanu na dzialce nie widzialam. W sklepach tu tez nie widzialam chrzanu. Moze na poludniu Hiszpanii ... I fakt oni maja swoj czosnkowy w zasadzie oni do wszystkiego uzywaja czosnek i oliwe z oliwek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wrzyszcz

    Anna Wrzyszcz , 16.03.2016

    co za bzdura jaki chrzanowy ,chyba ze jakis polak go wymyslil

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Augustowski

    Patryk Augustowski , 16.03.2016

    skąd i Hiszpanii ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Ewa Luksin

    Danuta Ewa Luksin , 16.03.2016

    A ciekawe z kąd chrzan w Hiszpani....jakiś żart chyba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Lis

    Małgorzata Lis , 16.03.2016

    Raczej ola oli dobrze napisalam wolą czosnkowy sos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Raszka

    Karolina Raszka , 15.03.2016

    Tez sie nad tym zastanawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cassandra Sunstar

    Cassandra Sunstar , 15.03.2016

    Zastanawiam sie dlaczego ten sos nazywa sie Hiszpanski gdyz hiszpanie nie bardzo znaja chrzan...Bynajmniej moi znajomi nie maja pojecia co to chrzan...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpański sos chrzanowyHiszpański sos chrzanowy

Szybki w przygotowaniu sos chrzanowy podawany na zimno, którym urozmaicisz smak wielu potraw. Do jego przyrządzenia potrzebujesz niewiele czasu, wystarczy, że połączysz majonez, sos sałatkowy, jogurt naturalny i chrzan. Pozostaje tylko doprawić całość marynowanym pieprzem, sokiem z cytryny i można podać go do dań głównych lub przekąsek. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z jajkami, wędlinami, jako dodatek do deski serów oraz mięs i ryb. Na mniej formalne okazje można przygotować go do krakersów, chipsów, nachosów lub paluszków chlebowych. Możesz także użyć go do przygotowania hamburgerów, zapiekanek, hot dogów i kanapek. Przepis bardzo łatwo zmodyfikować i dopasować do własnych upodobań. Wolisz bardziej ostry, czy łagodny? Możesz eksperymentować z ilością dodawanego chrzanu, jogurtu i pieprzu, aż znajdziesz wersję, która będzie odpowiadała Ci najbardziej. Sprawdź listę składników, zobacz, czy masz wszystko, czego potrzebujesz i przekonaj się, jak łatwo możesz urozmaicać codzienne posiłki!