Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

271 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj drobno i rozetrzyj na desce nożem.

Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, wlej 250 ml ciepłej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr , dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Sos gotuj 2-3 minuty.

Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - Krok 2

Krok 3

W trakcie gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos podawaj do pieczonych mięs, np. karkówki.

Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Przygotowując mięso do pieczenia, obsmaż je najpierw z każdej strony, a powstały na patelni sok ze smażenia wykorzystaj do przygotowania sosu.

1

Opinie o przepisie

  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 02.07.2016

    polecam naprawdę pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszkąSos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką

Pieczone mięsa zyskują pełnię smaku, kiedy połączysz je z gęstym i aromatycznym sosem. Do czerwonych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy dziczyzna, najlepiej pasują sosy ciemne, zaś do białych – jasne. Proponowany w tym przepisie sos do pieczeni z czosnkiem i pietruszką podkreśli charakter np. rolad wołowych z boczkiem i ogórkiem kiszonym, schabu oraz szpikowanej słoniną sztufady wołowej. Wykorzystaj czas, w którym mięso znajdzie się w piekarniku albo na patelni i przyrządź ten znakomity sos. Zacznij od posiekania czosnku, a następnie rozetrzyj go na desce, żeby uwolnić z niego pełnię smaku. Podsmaż go, dodaj wodę i esencję do sosu pieczeniowego. Gotuj sos przez chwilę, żeby odparować z niego część wody, a kiedy będzie już aksamitny, dołącz posiekaną drobno natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowy sos pieczeniowy przelej do eleganckiej sosjerki albo polej nim mięso na półmisku. Przygotuj ten dodatek i przekonaj się, że sprawdzi się na wiele okazji i na stałe zagości w Twoim świątecznym menu.