Sos łososiowy - prosty przepis z łososia wędzonego | Przepisy.pl pixel

Sos łososiowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

10 dekagramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj majonez z wódką, śmietaną i musztardą.

Sos łososiowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój łososia i korniszony w kostkę. Następnie dodaj do bazy sosu.

Sos łososiowy - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Sos łososiowy podawaj do ryb i jaj.

Sos łososiowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos łososiowySos łososiowy

Jeśli lubisz wędzonego łososia, ale szukasz sposobu na jego oryginalne podanie, przygotuj wyborny sos łososiowy. Ryba ta ma delikatny smak, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek nie tylko do różnego rodzaju sałatek, makaronów czy tart. Bazę proponowanego sosu stanowi mieszanka majonezu oraz kwaśnej śmietany 36%, które są połączone z pikantnym smakiem musztardy. Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły jednolitą masę o gładkiej konsystencji. Łososia oraz korniszony pokrój w drobną kostkę. Wybieraj twardsze ogórki, o niewielkiej zawartości wody w środku, dzięki czemu całość nie stanie się zbyt rzadka – ich smak dobrze skomponuje się z łososiem. Wszystkie składniki dopraw według uznania – świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Sos łososiowy wspaniale będzie się komponował jako dodatek do pieczonych i grillowanych ryb, jajek w koszulkach lub wytrawnych tartinek. Jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż kilkanaście minut – koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji!