Sos łososiowy - prosty przepis z łososia wędzonego | Przepisy.pl pixel

Sos łososiowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

10 dekagramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj majonez z wódką, śmietaną i musztardą.

Sos łososiowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój łososia i korniszony w kostkę. Następnie dodaj do bazy sosu.

Sos łososiowy - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Sos łososiowy podawaj do ryb i jaj.

Sos łososiowy - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos łososiowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos łososiowySos łososiowy

Jeśli lubisz wędzonego łososia, ale szukasz sposobu na jego oryginalne podanie, przygotuj wyborny sos łososiowy. Ryba ta ma delikatny smak, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek nie tylko do różnego rodzaju sałatek, makaronów czy tart. Bazę proponowanego sosu stanowi mieszanka majonezu oraz kwaśnej śmietany 36%, które są połączone z pikantnym smakiem musztardy. Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły jednolitą masę o gładkiej konsystencji. Łososia oraz korniszony pokrój w drobną kostkę. Wybieraj twardsze ogórki, o niewielkiej zawartości wody w środku, dzięki czemu całość nie stanie się zbyt rzadka – ich smak dobrze skomponuje się z łososiem. Wszystkie składniki dopraw według uznania – świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Sos łososiowy wspaniale będzie się komponował jako dodatek do pieczonych i grillowanych ryb, jajek w koszulkach lub wytrawnych tartinek. Jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż kilkanaście minut – koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji!