Sos chrzanowy stanowi idealny dodatek, podkreślający smak wielu wielkanocnych specjałów. Idealny będzie cechował się pikantnym smakiem i aksamitną konsystencją. Jak zrobić sos chrzanowy? Odpowiedź poznasz w naszym poradniku.

Jak zrobić sos chrzanowy? Przepis podstawowy

Sos chrzanowy jest niezwykle uniwersalnym dodatkiem. Świetnie skomponuje się z pieczonymi mięsami, ugotowanymi na twardo jajkami, daniami z białych ryb oraz wielkanocnymi pasztetami. Jak zrobić sos chrzanowy? Nic prostszego. Jego kluczowy składnik, starty na drobnych oczkach tarki świeży korzeń chrzanu, dodaj do podsmażonej szalotki, która jest łagodna w smaku. Ilość reguluj w zależności od pożądanego poziomu ostrości sosu. Całość zalej wodą i po doprowadzeniu do wrzenia, dodaj żółtko rozmieszane ze śmietaną. Aby jajko się nie ścięło, zestaw przygotowywany sos z ognia i dokładnie go wymieszaj. Następnie dopraw do smaku i podawaj z wybranymi daniami. W ten sposób powstanie podstawowa wersja sosu chrzanowego. Przygotujesz go również na bazie majonezu. Wystudzony wywar warzywny starannie wymieszaj z majonezem, śmietaną i startym chrzanem. Do smaku dopraw całość posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Jeśli lubisz wyjątkowo ostre potrawy, oprócz standardowego chrzanu, dodaj również niewielką ilość startego wasabi. Sprawdź dokładny przepis na majonezowy sos chrzanowy.

Do czego podawać sos chrzanowy?

Kiedy już wiesz, jak zrobić sos chrzanowy, zastanów się, z czym warto go podać. Pikantny smak chrzanu dobrze skomponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo. To świetny sposób na śniadanie wielkanocne. Sosu wypróbuj również w zestawieniu z wykwintniejszymi potrawami, świetną inspiracją będzie np. pieczony schab z chrzanowym sosem. Miękkie i jednocześnie kruche mięso jest idealną propozycją na wielkanocny obiad. Wspomniany dodatek dołączaj również do codziennych potraw. Świetnie podkreśli smak ryb, w szczególności tych delikatnych, z białym mięsem. Podawaj go więc z ugotowanym lub upieczonym w piekarniku dorszem czy sandaczem. Będzie pasować również do rybnych pulpetów. Sos chrzanowy, w szczególności ten gęstszy, przygotowywany na bazie majonezu, podawaj do potraw z grilla, np. białą kiełbasą z chrupiącą skórką. Taki wariant sprawdzi się jako dip do codziennych przekąsek. Podasz go np. z kawałkami świeżych, chrupiących warzyw, np. marchewki, pora czy rzodkiewki.

Jeśli myślisz o wyrazistym dodatku, to wybierz sos chrzanowy. Jego przygotowanie jest proste, a finalny efekt satysfakcjonujący. Do czego użyjesz sosu chrzanowego? Podziel się opinią w komentarzu.