Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chrzan obierz i utrzyj na tarce z drobnymi oczkami. W garnku na rozpuszczonym maśle, delikatnie zeszklij pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj starty chrzan. Całość smaż chwilę po czym dodaj łyżkę mąki. Wszystko razem smaż kolejną chwilę. Całość zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia.
Krok 2
W misce rozmieszaj żółtko ze śmietaną, a następnie wlej na gotujący się wywar, zestaw z ognia i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Całość dopraw do smaku kostką rosołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
Dobra rada:
Jeśli nie masz świeżego korzenia chrzanu z powodzeniem możesz użyć tartego chrzanu ze słoika.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy to idealny dodatek do mięs, pasztetów, a także ryb i jajek. Sprawdza się równie dobrze przy potrawach z grilla. Jego sekret tkwi w najważniejszym składniku – świeżo startym chrzanie. Złagodzony śmietaną oraz jajkami sos dodaje pieczeniom i zimnym przekąskom wyrazistości, podkreślając przy tym ich własny smak. Wystarczy, że upieczone mięso, filet z ryby, ziemniaki czy kaszę polejesz właśnie sosem chrzanowym, który jest gęsty, śmietanowy i ostry. W zależności od swoich upodobań możesz regulować jego pikantność, dodając taką ilość chrzanu, jaką lubisz. Jeśli nie masz świeżego chrzanu w formie korzenia, zrób sos na bazie chrzanu ze słoika. Sos chrzanowy sprawdzi się również jako przekąska z jajkami. Wystarczy je ugotować, polać sosem i posypać np. słodką papryką, szczypiorkiem lub koperkiem. Masz ochotę na pikantny dodatek do przekąski lub dania głównego? Wypróbuj nasz przepis!