
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chrzan obierz i utrzyj na tarce z drobnymi oczkami. W garnku na rozpuszczonym maśle, delikatnie zeszklij pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj starty chrzan. Całość smaż chwilę po czym dodaj łyżkę mąki. Wszystko razem smaż kolejną chwilę. Całość zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia.

Krok 2
W misce rozmieszaj żółtko ze śmietaną, a następnie wlej na gotujący się wywar, zestaw z ognia i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Całość dopraw do smaku kostką rosołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.


Dobra rada:
Jeśli nie masz świeżego korzenia chrzanu z powodzeniem możesz użyć tartego chrzanu ze słoika.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos chrzanowy
Sos chrzanowy to idealny dodatek do mięs, pasztetów, a także ryb i jajek. Sprawdza się równie dobrze przy potrawach z grilla. Jego sekret tkwi w najważniejszym składniku – świeżo startym chrzanie. Złagodzony śmietaną oraz jajkami sos dodaje pieczeniom i zimnym przekąskom wyrazistości, podkreślając przy tym ich własny smak. Wystarczy, że upieczone mięso, filet z ryby, ziemniaki czy kaszę polejesz właśnie sosem chrzanowym, który jest gęsty, śmietanowy i ostry. W zależności od swoich upodobań możesz regulować jego pikantność, dodając taką ilość chrzanu, jaką lubisz. Jeśli nie masz świeżego chrzanu w formie korzenia, zrób sos na bazie chrzanu ze słoika. Sos chrzanowy sprawdzi się również jako przekąska z jajkami. Wystarczy je ugotować, polać sosem i posypać np. słodką papryką, szczypiorkiem lub koperkiem. Masz ochotę na pikantny dodatek do przekąski lub dania głównego? Wypróbuj nasz przepis!