Babka mateczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka mateczki

Autor: anuska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

0.25 kilograma

0.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 sztuka

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe jaja (bez skorupek) ubić z cukrem, wsypać mąkę pszenna i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ubijać, aby nie było grudek

Krok 2

Zagotować margarynę i gorącą wlać od razu całą do ciasta nie przerywając ubijania.

Krok 3

Dodać cukier waniliowy, ew. bakalie. Wlać prawie całe ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub otrębami. Do reszty dodać kakao, dokładnie wymieszą i wylać na białe ciasto. Widelcem delikatnie przemieszać. Piec w temp. 180C ok. 45 minut w termoobiegu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej