
Składniki
5 sztuk
1 szklanka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
0.25 kilograma
1 szklanka
1 sztuka
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całe jaja (bez skorupek) ubić z cukrem, wsypać mąkę pszenna i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ubijać, aby nie było grudek
Krok 2
Zagotować margarynę i gorącą wlać od razu całą do ciasta nie przerywając ubijania.
Krok 3
Dodać cukier waniliowy, ew. bakalie. Wlać prawie całe ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub otrębami. Do reszty dodać kakao, dokładnie wymieszą i wylać na białe ciasto. Widelcem delikatnie przemieszać. Piec w temp. 180C ok. 45 minut w termoobiegu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej