Babka mateczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka mateczki

Autor: anuska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

0.25 kilograma

0.5 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 sztuka

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe jaja (bez skorupek) ubić z cukrem, wsypać mąkę pszenna i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ubijać, aby nie było grudek

Krok 2

Zagotować margarynę i gorącą wlać od razu całą do ciasta nie przerywając ubijania.

Krok 3

Dodać cukier waniliowy, ew. bakalie. Wlać prawie całe ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub otrębami. Do reszty dodać kakao, dokładnie wymieszą i wylać na białe ciasto. Widelcem delikatnie przemieszać. Piec w temp. 180C ok. 45 minut w termoobiegu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej