Babka mateczki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Babka mateczki

Autor: anuska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.25 kilograma

1 szklanka

1 sztuka

1.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całe jaja (bez skorupek) ubić z cukrem, wsypać mąkę pszenna i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ubijać, aby nie było grudek

Krok 2

Zagotować margarynę i gorącą wlać od razu całą do ciasta nie przerywając ubijania.

Krok 3

Dodać cukier waniliowy, ew. bakalie. Wlać prawie całe ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub otrębami. Do reszty dodać kakao, dokładnie wymieszą i wylać na białe ciasto. Widelcem delikatnie przemieszać. Piec w temp. 180C ok. 45 minut w termoobiegu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka mateczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej