
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
0.25 kilograma
0.5 szklanki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 sztuka
1.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Całe jaja (bez skorupek) ubić z cukrem, wsypać mąkę pszenna i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ubijać, aby nie było grudek
Krok 2
Zagotować margarynę i gorącą wlać od razu całą do ciasta nie przerywając ubijania.
Krok 3
Dodać cukier waniliowy, ew. bakalie. Wlać prawie całe ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub otrębami. Do reszty dodać kakao, dokładnie wymieszą i wylać na białe ciasto. Widelcem delikatnie przemieszać. Piec w temp. 180C ok. 45 minut w termoobiegu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej