Składniki
null
200 gramów
200 gramów
200 gramów
4 łyżki
8 łyżek
4 sztuki
null
200 gramów
800 gramów
null
100 gramów
null
3 sztuki
100 gramów
0.75 szklanki
1 łyżka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.
Krok 2
Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.
Krok 3
Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .
Krok 4
Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.
Krok 5
Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .
Krok 6
Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.
Krok 7
Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej