Ciasto bomba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto bomba

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.75 szklanki

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

8 łyżek

200 gramów

null

null

800 gramów

4 łyżki

4 sztuki

200 gramów

5 łyżek

null

200 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.

Krok 3

Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .

Krok 4

Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.

Krok 5

Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .

Krok 6

Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.

Krok 7

Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka z ogórków
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej