
Składniki
200 gramów
0.75 szklanki
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
8 łyżek
200 gramów
null
null
800 gramów
4 łyżki
4 sztuki
200 gramów
5 łyżek
null
200 gramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.
Krok 2
Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.
Krok 3
Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .
Krok 4
Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.
Krok 5
Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .
Krok 6
Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.
Krok 7
Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej