PRZEPISY.PL

Ciasto bomba

Autor: pasibrzuch
  • 90
  • 1
  • Trudne
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • ciasto kruche:
  • Nutella200 gr
  • czekolada200 gr
  • śmietana 22 %200 gr
  • likier4 łyżki
  • żelatyna8 łyżek
  • wafelki4 szt
  • dekoracje:
  • gorzka czekolada200 gr
  • śmietana kremówka 30 %800 gr
  • krem:
  • biszkopt:
  • jajka3 szt
  • mąka100 gr
  • cukier0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia1 łyżka
  • konfitura morelowa5 łyżek
  • Krok 1

    Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.
  • Krok 2

    Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.
  • Krok 3

    Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .
  • Krok 4

    Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.
  • Krok 5

    Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .
  • Krok 6

    Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.
  • Krok 7

    Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

85
osób dodało do Mniamlisty
30''
1
Łatwe
64
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
10
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
15
osób dodało do Mniamlisty
30''
2
Łatwe