Ciasto bomba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto bomba

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

200 gramów

200 gramów

200 gramów

4 łyżki

8 łyżek

4 sztuki

null

200 gramów

800 gramów

null

100 gramów

null

3 sztuki

100 gramów

0.75 szklanki

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.

Krok 3

Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .

Krok 4

Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.

Krok 5

Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .

Krok 6

Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.

Krok 7

Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chłopski garnek
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej