Ciasto bomba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto bomba

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.75 szklanki

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

8 łyżek

200 gramów

null

null

800 gramów

4 łyżki

4 sztuki

200 gramów

5 łyżek

null

200 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.

Krok 2

Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.

Krok 3

Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .

Krok 4

Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.

Krok 5

Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .

Krok 6

Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.

Krok 7

Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto bomba - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej