placek z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

placek z truskawkami

Autor: Klaudia Wilk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

9 dekagramów

2 dekagramy

4 łyżeczki

2 kilogramy

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnice przesiać mąkę, drobno posiekać z masłem i cukrem pudrem,dodać surowe żółtka i roztarte na sucho z mąką drożdże. Zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do czasu, aż się zrumieni. Wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć umyte, ale suche truskawki i przykryć warstwą sztywnej piany z białek ubitych z cukrem. Wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni. Smacznego !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szyszki z krówek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej