placek z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

placek z truskawkami

Autor: Klaudia Wilk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 kilogram

1 łyżeczka

9 dekagramów

2 dekagramy

2 kilogramy

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnice przesiać mąkę, drobno posiekać z masłem i cukrem pudrem,dodać surowe żółtka i roztarte na sucho z mąką drożdże. Zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do czasu, aż się zrumieni. Wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć umyte, ale suche truskawki i przykryć warstwą sztywnej piany z białek ubitych z cukrem. Wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni. Smacznego !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Twarożek z owocami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej