Składniki
4 łyżeczki
1 kilogram
1 łyżeczka
9 dekagramów
2 dekagramy
2 kilogramy
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na stolnice przesiać mąkę, drobno posiekać z masłem i cukrem pudrem,dodać surowe żółtka i roztarte na sucho z mąką drożdże. Zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do czasu, aż się zrumieni. Wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć umyte, ale suche truskawki i przykryć warstwą sztywnej piany z białek ubitych z cukrem. Wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni. Smacznego !
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej