placek z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

placek z truskawkami

Autor: Klaudia Wilk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 kilogram

1 łyżeczka

9 dekagramów

2 dekagramy

2 kilogramy

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnice przesiać mąkę, drobno posiekać z masłem i cukrem pudrem,dodać surowe żółtka i roztarte na sucho z mąką drożdże. Zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do czasu, aż się zrumieni. Wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć umyte, ale suche truskawki i przykryć warstwą sztywnej piany z białek ubitych z cukrem. Wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni. Smacznego !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej