
Składniki
4 łyżeczki
1 kilogram
1 łyżeczka
9 dekagramów
2 dekagramy
2 kilogramy
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na stolnice przesiać mąkę, drobno posiekać z masłem i cukrem pudrem,dodać surowe żółtka i roztarte na sucho z mąką drożdże. Zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do czasu, aż się zrumieni. Wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć umyte, ale suche truskawki i przykryć warstwą sztywnej piany z białek ubitych z cukrem. Wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni. Smacznego !
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



























