placek z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

placek z truskawkami

Autor: Klaudia Wilk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 kilogram

1 łyżeczka

9 dekagramów

2 dekagramy

2 kilogramy

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnice przesiać mąkę, drobno posiekać z masłem i cukrem pudrem,dodać surowe żółtka i roztarte na sucho z mąką drożdże. Zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do czasu, aż się zrumieni. Wyjąć, posypać bułką tartą, ułożyć umyte, ale suche truskawki i przykryć warstwą sztywnej piany z białek ubitych z cukrem. Wstawić do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni. Smacznego !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • placek z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej