Owocowe kołyski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owocowe kołyski

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki umyć w zimnej wodzie i odłączyć od nich szypułki. Truskawki włożyć do miski i posypać je cukrem, odstawić na godzinę, po czym przetrzeć przez sito lub zmiksować w mikserze, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Tak roztarte truskawki z cukrem włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po około 15 minutach zamieszać mus truskawkowy. Pomarańcze i limonki w między czasie starannie umyć i przekroić na Pol, po czym wyjąć cały miąższ. Z wyjętego miąższu wycisnąć sok do kubeczka. Po ustalonym czasie sorbet truskawkowy wyjąć z zamrażalnika i wymieszać z sokiem z pomarańczy i limonek. Truskawki włożyć na 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie można już spokojnie wyjąć sorbet z zamrażalnika i zmiksować. Po zmiksowaniu rozlać cały sorbet do miseczek cytrusowych i wstawić je do zamrażalnika na 20 minut. Przed podaniem przekroić je jeszcze na pół i ozdobić listkami melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owocowe kołyski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owocowe kołyski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owocowe kołyski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owocowe kołyski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owocowe kołyski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owocowe kołyski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owocowe kołyski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owocowe kołyski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej