
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki umyć w zimnej wodzie i odłączyć od nich szypułki. Truskawki włożyć do miski i posypać je cukrem, odstawić na godzinę, po czym przetrzeć przez sito lub zmiksować w mikserze, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Tak roztarte truskawki z cukrem włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po około 15 minutach zamieszać mus truskawkowy. Pomarańcze i limonki w między czasie starannie umyć i przekroić na Pol, po czym wyjąć cały miąższ. Z wyjętego miąższu wycisnąć sok do kubeczka. Po ustalonym czasie sorbet truskawkowy wyjąć z zamrażalnika i wymieszać z sokiem z pomarańczy i limonek. Truskawki włożyć na 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie można już spokojnie wyjąć sorbet z zamrażalnika i zmiksować. Po zmiksowaniu rozlać cały sorbet do miseczek cytrusowych i wstawić je do zamrażalnika na 20 minut. Przed podaniem przekroić je jeszcze na pół i ozdobić listkami melisy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej