
Składniki
1 szczypta
5 sztuk
250 gramów
1 szczypta
3 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto zagnieść, dobrze wystukać wałkiem składając kilkakrotnie. Wałkować cienko jak na makaron.
Krok 2
Na róże karnawałowe wycinać 3 rozmiary kółeczek, nacinać dookoła jak słoneczko i sklejać po 3 odrobiną białka, dobrze i mocno dociskając środek.
Krok 3
Na wiatraczki ciasto kroić w kwadraty o boku ok 6 cm, wszystkie rogi naciąć do środka, na środku pędzelkiem nanieść odrobinę białka, zwinąć jak wiatraczek i skleić mocno dociskając środek.
Krok 4
Smażyć w głębokim oleju, kiedy nabiorą rumianego koloru wyjmować na papierowy ręcznik. Na środku szprycą kłaść kleks marmoladki i posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej