Świąteczna strudla z istacjami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna strudla z istacjami

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

40 gramów

250 gramów

80 gramów

4 sztuki

40 gramów

520 gramów

80 gramów

20 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Lekko podgrzać mieszankę cukru, margaryny, masła, drożdży, olejku i mleka. Dodać jajka i sól - wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

nadzienie: Utrzeć ser ze śmietaną, jajkiem i cukrem. Dodać posiekane pistacje - wymieszać. strucla: Podsypać stolnicę dużą ilością mąki, rozwałkować ciasto (grubość ok. 0,7-1cm) Rozsmarować nadzienie. Posypać rodzynkami. Delikatnie zwinąć i dokładnie skleić boki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25min. (sprawdzić patyczkiem, czy strucla upiekła się w środku) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna strudla z istacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna strudla z istacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna strudla z istacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna strudla z istacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna strudla z istacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna strudla z istacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna strudla z istacjami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna strudla z istacjami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej