Włoskie ciasteczka amaretti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoskie ciasteczka amaretti

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Migdały wymieszaj z 50 gram cukru.

Krok 2

Białka ubij z resztą cukru na pianę. Dodaj do niej aromat i porcjami migdały.

Krok 3

Nakładaj masę łyżeczką do szprycki i wyciskaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem. Piecz ok. 15 minut.

Krok 4

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz i trzymaj w nim ciasteczka przez godzinę. Będą wtedy bardzo chrupiące i kruche.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoskie ciasteczka amaretti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoskie ciasteczka amaretti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoskie ciasteczka amaretti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoskie ciasteczka amaretti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoskie ciasteczka amaretti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoskie ciasteczka amaretti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoskie ciasteczka amaretti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoskie ciasteczka amaretti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej