Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
3 sztuki
3 sztuki
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2
Ciasto rozwałkować .Na środek ułożyć brzoskwinie ( jeśli są mało słodkie to posypać je dodatkowo cukrem waniliowym,jeśli są słodkie to już nie trzeba). Boki ciasta nakładamy do środka.Śmietanę i żółtko mieszamy ze sobą,dodajemy cukier i kardamon.Wlewamy do środka ciasta na brzoskwinie.
Krok 3
Pieczemy ok 20-25 min aż do zrumienienia ( masa w środku musi się ściąć). Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej