Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem

Autor: Magdalena Kłobukowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

3 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 2

Ciasto rozwałkować .Na środek ułożyć brzoskwinie ( jeśli są mało słodkie to posypać je dodatkowo cukrem waniliowym,jeśli są słodkie to już nie trzeba). Boki ciasta nakładamy do środka.Śmietanę i żółtko mieszamy ze sobą,dodajemy cukier i kardamon.Wlewamy do środka ciasta na brzoskwinie.

Krok 3

Pieczemy ok 20-25 min aż do zrumienienia ( masa w środku musi się ściąć). Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Deser Tiramisu
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej