Rustykalna tarta z brzoskwiniami i kardamonem
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
3 sztuki
3 sztuki
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżki
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 2
Ciasto rozwałkować .Na środek ułożyć brzoskwinie ( jeśli są mało słodkie to posypać je dodatkowo cukrem waniliowym,jeśli są słodkie to już nie trzeba). Boki ciasta nakładamy do środka.Śmietanę i żółtko mieszamy ze sobą,dodajemy cukier i kardamon.Wlewamy do środka ciasta na brzoskwinie.
Krok 3
Pieczemy ok 20-25 min aż do zrumienienia ( masa w środku musi się ściąć). Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej