
Składniki
150 gramów
5 sztuk
100 gramów
0.5 sztuki
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Naczynie postaw na parze, rozpuść i przecedź.
Krok 2
Cytryny umyj, sparz wrzącą wodą, osusz, zetrzyj wierzchnią warstwę skórki na tarce.
Krok 3
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny, startą wanilię, skórkę cytrynową, rum oraz kolejno żółtka.
Krok 4
Na koniec wylej powoli żelatynę, stale mieszając trzepaczką. Wypłucz formę zimną wodą, posyp cukrem, a następnie zalej kremem i pozostaw do wystygnięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej