Krem cytrynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem cytrynowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

5 sztuk

100 gramów

0.5 sztuki

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Naczynie postaw na parze, rozpuść i przecedź.

Krok 2

Cytryny umyj, sparz wrzącą wodą, osusz, zetrzyj wierzchnią warstwę skórki na tarce.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny, startą wanilię, skórkę cytrynową, rum oraz kolejno żółtka.

Krok 4

Na koniec wylej powoli żelatynę, stale mieszając trzepaczką. Wypłucz formę zimną wodą, posyp cukrem, a następnie zalej kremem i pozostaw do wystygnięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Czulent wołowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej