Magiczny i szybki biszkopcik z brzoskwinką
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szklanka
beza:
1 szklanka
5 sztuk
1 szklanka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
BISZKOPT: ubijamy 5 białek (na sztywno) dodajemy 5 żółtek, cukier i olej wymieszany z octem.
Krok 2
W osobnej misce mieszamy mąki + proszek do pieczenia. Do jajek wrzucamy mąki, proszek i mieszamy drewnianą łyżką (INACZEJ NIE WYJDZIE). Mieszamy mniej więcej 2-3 min. Wlewany do formy. Nie musi być posmarowana tłuszczem, ale ja daje troszkę oleju i rozprowadzam po całej blasze i posypuję bułką.
Krok 3
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu od razu wyjmujemy na deskę.
Krok 4
PIERZYNKA: brzoskwinie (6-7 połówek) układamy na biszkopcie. Ubijamy 4 białka i dodajemy cukier. Na pokrojone i rozłożone na biszkopcie brzoskwinki wlewany białka i wstawiamy do pieca (który cały czas chodzi rozgrzany) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy na 10 min i gotowe ;)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej