Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake

Autor: mystylemyeveryday mystylemyeveryday

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.75 szklanki

25 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jak zrobić ciasto? <br/>- wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto <br/>- po 2-3 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od naczynia <br/>- pozostaw ciasto do wyrośnięcia około 20 - 30 min. <br/>- zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła <br/>- trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi <br/>- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów - pozostaw do wyrośnięcia na 15 min. - piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min

Krok 2

Jak zrobić masę makową? <br/>- zagotuj mleko, dodaj miód, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj <br/>- dodaj mak i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając, <br/>- dodaj masło i bakalie, i pozostaw masę do wystygnięcia <br/>- do letniej masy dodaj ubite białko i nałóż mak na ciasto drożdżowe

Krok 3

Moja rada: <br/>- bakalie możesz dodać takie jak lubisz <br/>- jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki <br/>- ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie <br/>- jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej