Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake
średnie
11 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
3 łyżki
0.75 szklanki
2 szklanki
25 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jak zrobić ciasto?
- wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto
- po 2-3 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od naczynia
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia około 20 - 30 min.
- zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła
- trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi
- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów
- pozostaw do wyrośnięcia na 15 min.
- piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min
Krok 2
Jak zrobić masę makową?
- zagotuj mleko, dodaj miód, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj
- dodaj mak i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając,
- dodaj masło i bakalie, i pozostaw masę do wystygnięcia
- do letniej masy dodaj ubite białko i nałóż mak na ciasto drożdżowe
Krok 3
Moja rada:
- bakalie możesz dodać takie jak lubisz
- jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki
- ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie
- jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























