Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake

Autor: mystylemyeveryday

ratingratingratingratingrating

30

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

3 łyżki

0.75 szklanki

2 szklanki

25 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jak zrobić ciasto?
- wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto
- po 2-3 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od naczynia
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia około 20 - 30 min.
- zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła
- trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi
- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów - pozostaw do wyrośnięcia na 15 min. - piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min

Krok 2

Jak zrobić masę makową?
- zagotuj mleko, dodaj miód, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj
- dodaj mak i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając,
- dodaj masło i bakalie, i pozostaw masę do wystygnięcia
- do letniej masy dodaj ubite białko i nałóż mak na ciasto drożdżowe

Krok 3

Moja rada:
- bakalie możesz dodać takie jak lubisz
- jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki
- ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie
- jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej