Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake

Autor: mystylemyeveryday

ratingratingratingratingrating

30

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

3 łyżki

0.75 szklanki

2 szklanki

25 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jak zrobić ciasto?
- wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto
- po 2-3 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od naczynia
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia około 20 - 30 min.
- zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła
- trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi
- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów - pozostaw do wyrośnięcia na 15 min. - piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min

Krok 2

Jak zrobić masę makową?
- zagotuj mleko, dodaj miód, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj
- dodaj mak i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając,
- dodaj masło i bakalie, i pozostaw masę do wystygnięcia
- do letniej masy dodaj ubite białko i nałóż mak na ciasto drożdżowe

Krok 3

Moja rada:
- bakalie możesz dodać takie jak lubisz
- jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki
- ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie
- jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Babka jogurtowa z jagodami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej