Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake

Autor: mystylemyeveryday

ratingratingratingratingrating

30

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

3 łyżki

0.75 szklanki

2 szklanki

25 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jak zrobić ciasto?
- wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem, dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto
- po 2-3 minutach dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od naczynia
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia około 20 - 30 min.
- zrób z ciasta koło i środek przekrój na osiem części, dookoła nałóż mak zostawiając 2 cm od brzegu koła
- trójkąty ze środka koła przeciągnij na zewnątrz i podwiń pod ciasto, lekko powijając brzegi
- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem a mak dodatkowo posyp płatkami migdałów - pozostaw do wyrośnięcia na 15 min. - piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 60 min

Krok 2

Jak zrobić masę makową?
- zagotuj mleko, dodaj miód, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj
- dodaj mak i gotuj na wolnym ogniu kilka minut, ciągle mieszając,
- dodaj masło i bakalie, i pozostaw masę do wystygnięcia
- do letniej masy dodaj ubite białko i nałóż mak na ciasto drożdżowe

Krok 3

Moja rada:
- bakalie możesz dodać takie jak lubisz
- jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj więcej mąki
- ja smaruję ciasto pędzlem moczonym w jogurcie
- jeśli masz naprawdę mało czasu, możesz użyć gotową masę makową z puszki, dodaj jednak do niej ubite białka i trochę swoich bakalii

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna makowa gwiazda - Poppy - seed cake - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej