
Składniki
1 szklanka
4 łyżeczki
0.2 szklanki
2 sztuki
500 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szklankę wody zagotuj z łyżką cukru.
Krok 2
Morele oczyść, po czym pokrój na ćwiartki, usuń pestki i obgotuj w wodzie z cukrem.
Krok 3
Żółtka utrzyj z czterema łyżeczkami cukru.
Krok 4
Pół szklanki syropu, pozostałego po obgotowaniu owoców, połącz z winem i zagotuj.
Krok 5
Żółtka sparz wrzątkiem, a następnie ubij je trzepaczką na parze. Owoce polej sosem i pozostaw do wystudzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej