Morele w sosie z wina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Morele w sosie z wina

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 łyżeczki

0.2 szklanki

2 sztuki

500 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę wody zagotuj z łyżką cukru.

Krok 2

Morele oczyść, po czym pokrój na ćwiartki, usuń pestki i obgotuj w wodzie z cukrem.

Krok 3

Żółtka utrzyj z czterema łyżeczkami cukru.

Krok 4

Pół szklanki syropu, pozostałego po obgotowaniu owoców, połącz z winem i zagotuj.

Krok 5

Żółtka sparz wrzątkiem, a następnie ubij je trzepaczką na parze. Owoce polej sosem i pozostaw do wystudzenia.

Tagi:Morele
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Morele w sosie z wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Morele w sosie z wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Morele w sosie z wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Morele w sosie z wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Morele w sosie z wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Morele w sosie z wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Morele w sosie z wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Morele w sosie z wina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej