
Składniki
1 szklanka
4 łyżeczki
0.2 szklanki
2 sztuki
500 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szklankę wody zagotuj z łyżką cukru.
Krok 2
Morele oczyść, po czym pokrój na ćwiartki, usuń pestki i obgotuj w wodzie z cukrem.
Krok 3
Żółtka utrzyj z czterema łyżeczkami cukru.
Krok 4
Pół szklanki syropu, pozostałego po obgotowaniu owoców, połącz z winem i zagotuj.
Krok 5
Żółtka sparz wrzątkiem, a następnie ubij je trzepaczką na parze. Owoce polej sosem i pozostaw do wystudzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej