Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto ze śliwkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Make zmieszać z cukrem, masłem i sola, po wymieszaniu dodać ocet i zimna wodę. Zimnymi rekami zagnieść ciasto i zawinąć w folie aluminiowa. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć i przekroić na pl, wyjmując pestki. Stolnice posypać mąką i wyjąc ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować na stolnicy i włożyć do formy, ciasto na brzegu powinno mieć 2 cm wysokości. Śliwki poukładać na cieście, wybrzuszeniami do góry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225stC i włożyć do niego ciasto na około 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną, cynamonem i cukrem. Jajkami z dodatkami polać śliwki i piec jeszcze 25 minut. Życzymy wszystkim miłego wcielania przepisu w życie, oraz smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej