Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto ze śliwkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Make zmieszać z cukrem, masłem i sola, po wymieszaniu dodać ocet i zimna wodę. Zimnymi rekami zagnieść ciasto i zawinąć w folie aluminiowa. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć i przekroić na pl, wyjmując pestki. Stolnice posypać mąką i wyjąc ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować na stolnicy i włożyć do formy, ciasto na brzegu powinno mieć 2 cm wysokości. Śliwki poukładać na cieście, wybrzuszeniami do góry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225stC i włożyć do niego ciasto na około 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną, cynamonem i cukrem. Jajkami z dodatkami polać śliwki i piec jeszcze 25 minut. Życzymy wszystkim miłego wcielania przepisu w życie, oraz smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej