Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto ze śliwkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Make zmieszać z cukrem, masłem i sola, po wymieszaniu dodać ocet i zimna wodę. Zimnymi rekami zagnieść ciasto i zawinąć w folie aluminiowa. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć i przekroić na pl, wyjmując pestki. Stolnice posypać mąką i wyjąc ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować na stolnicy i włożyć do formy, ciasto na brzegu powinno mieć 2 cm wysokości. Śliwki poukładać na cieście, wybrzuszeniami do góry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225stC i włożyć do niego ciasto na około 10 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną, cynamonem i cukrem. Jajkami z dodatkami polać śliwki i piec jeszcze 25 minut. Życzymy wszystkim miłego wcielania przepisu w życie, oraz smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Tartinki z łososiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej