Składniki
1 szklanka
0.5 szklanki
0.25 łyżeczki
1.5 łyżeczki
0.25 szklanki
0.5 mililitra
5 łyżeczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaparz kawę z 2 szklankami wody w ekspresie przepływowym.
Krok 2
Na małym ogniu rozpuść biały cukier z 1/4 szklanki gorącej wody.
Krok 3
Żelatynę zalej łyżką zimnej wody, odstaw na minutę.
Krok 4
Połącz kawę, syrop cukrowy, olejek waniliowy i żelatynę, stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Krok 5
Całość włóż na 8 godzin do lodówki.
Krok 6
Śmietaną ubij z brązowym cukrem i curry. Podawaj z galaretką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej