Ciasto z fasoli mung przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z fasoli mung

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

null

null

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut.

Krok 2

Odcedzić, rozgnieść i przetrzeć przez sito. Pastę z fasoli wymieszać z ubitymi jajkami, mlekiem kokosowym, cukrem, mąką i cynamonem. Wszystko ubić.

Krok 3

Powstałą masę wlać do czterech  150 ml foremek posmarowanych tłuszczem.

Krok 4

Piec około 25 minut w temp 180 stopni.

Krok 5

Ciastka ostudzić i wyjąć na półmisek. Posypać cynamonem i skórką z limonki. Skropić sokiem. Podawać z dodatkiem bitej śmietany.

pasibrzuch

Dobra rada:

W sklepach znajdziesz nie tylko nasiona, ale i kiełki fasoli mung. Te drugie możesz wyhodować samodzielnie i dodawać do kanapek lub sałatek!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z fasoli mung - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z fasoli mung - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z fasoli mung - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z fasoli mung - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z fasoli mung - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z fasoli mung - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z fasoli mung - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z fasoli mung - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Murzynek z powidłami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej