Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczywiście - możesz oszczędzić sobie dłubania i kupić oczyszczone krewetki. Ale jeśli masz więcej czasu, radzę ci użyć całych black tigerów. Bo to właśnie na ich pancerzykach gotuje się wywar, który jest podstawą zupy i nadaje jej właściwy smak

Krok 2

Krewetki obierz (pancerzyki pozostaw), natnij po stronie grzbietowej, wyjmij i wyrzuć czarne jelita. Krewetki dokładnie umyj. Zagotuj litr wody, wrzuć kostki rosołowe, gotuj minutę, mieszając. Drobno posiekaj lub rozetrzyj w moździerzu korzonki kolendry i trawę cytrynową, dodaj do rosołu, wrzuć też pancerzyki krewetek. Gotuj 10-20 minut, potem przecedź i zagotuj ponownie. Dodaj krewetki, a po 1-2 minutach grzybki. Pogotuj chwilę, dodaj chili, posiekane liście kaffir oraz dymkę. Wlej sok z limonek i sos rybny, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze minutę, posyp listkami kolendry i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Prosta sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej