
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczywiście - możesz oszczędzić sobie dłubania i kupić oczyszczone krewetki. Ale jeśli masz więcej czasu, radzę ci użyć całych black tigerów. Bo to właśnie na ich pancerzykach gotuje się wywar, który jest podstawą zupy i nadaje jej właściwy smak
Krok 2
Krewetki obierz (pancerzyki pozostaw), natnij po stronie grzbietowej, wyjmij i wyrzuć czarne jelita. Krewetki dokładnie umyj. Zagotuj litr wody, wrzuć kostki rosołowe, gotuj minutę, mieszając. Drobno posiekaj lub rozetrzyj w moździerzu korzonki kolendry i trawę cytrynową, dodaj do rosołu, wrzuć też pancerzyki krewetek. Gotuj 10-20 minut, potem przecedź i zagotuj ponownie. Dodaj krewetki, a po 1-2 minutach grzybki. Pogotuj chwilę, dodaj chili, posiekane liście kaffir oraz dymkę. Wlej sok z limonek i sos rybny, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze minutę, posyp listkami kolendry i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej