Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczywiście - możesz oszczędzić sobie dłubania i kupić oczyszczone krewetki. Ale jeśli masz więcej czasu, radzę ci użyć całych black tigerów. Bo to właśnie na ich pancerzykach gotuje się wywar, który jest podstawą zupy i nadaje jej właściwy smak

Krok 2

Krewetki obierz (pancerzyki pozostaw), natnij po stronie grzbietowej, wyjmij i wyrzuć czarne jelita. Krewetki dokładnie umyj. Zagotuj litr wody, wrzuć kostki rosołowe, gotuj minutę, mieszając. Drobno posiekaj lub rozetrzyj w moździerzu korzonki kolendry i trawę cytrynową, dodaj do rosołu, wrzuć też pancerzyki krewetek. Gotuj 10-20 minut, potem przecedź i zagotuj ponownie. Dodaj krewetki, a po 1-2 minutach grzybki. Pogotuj chwilę, dodaj chili, posiekane liście kaffir oraz dymkę. Wlej sok z limonek i sos rybny, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze minutę, posyp listkami kolendry i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tzatziki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej