Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczywiście - możesz oszczędzić sobie dłubania i kupić oczyszczone krewetki. Ale jeśli masz więcej czasu, radzę ci użyć całych black tigerów. Bo to właśnie na ich pancerzykach gotuje się wywar, który jest podstawą zupy i nadaje jej właściwy smak

Krok 2

Krewetki obierz (pancerzyki pozostaw), natnij po stronie grzbietowej, wyjmij i wyrzuć czarne jelita. Krewetki dokładnie umyj. Zagotuj litr wody, wrzuć kostki rosołowe, gotuj minutę, mieszając. Drobno posiekaj lub rozetrzyj w moździerzu korzonki kolendry i trawę cytrynową, dodaj do rosołu, wrzuć też pancerzyki krewetek. Gotuj 10-20 minut, potem przecedź i zagotuj ponownie. Dodaj krewetki, a po 1-2 minutach grzybki. Pogotuj chwilę, dodaj chili, posiekane liście kaffir oraz dymkę. Wlej sok z limonek i sos rybny, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze minutę, posyp listkami kolendry i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostro-kwaśna tajska zupa z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej