Panna cotta – tradycyjny włoski deser przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panna cotta – tradycyjny włoski deser

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

6

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szklanka

null

1 łyżka

1 sztuka

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wysmaruj oliwą kokilki.

Krok 2

Wymieszaj śmietankę z połową cukru i dodaj laskę wanilii.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, lecz nie zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyjmij wanilię.

Krok 4

Rozlej krem do kokilek i wstaw do lodówki na około 4 godziny.

Krok 5

Resztę cukru wymieszaj z wodą i podgrzewaj na średnim ogniu przez 10 minut, by cukier się skarmelizował. Kokilki wstaw na minutę do naczynia wypełnionego gorącą wodą i wyjmij zawartość. Ustaw je na talerzykach i polej karmelem.

1

Opinie o przepisie

  • kotlet

    kotlet , 29.05.2021

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
11 osób ogląda przepis:
Fricassee z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej