Panna cotta – tradycyjny włoski deser

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szklanka

null

1 łyżka

1 sztuka

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wysmaruj oliwą kokilki.

Krok 2

Wymieszaj śmietankę z połową cukru i dodaj laskę wanilii.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, lecz nie zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyjmij wanilię.

Krok 4

Rozlej krem do kokilek i wstaw do lodówki na około 4 godziny.

Krok 5

Resztę cukru wymieszaj z wodą i podgrzewaj na średnim ogniu przez 10 minut, by cukier się skarmelizował. Kokilki wstaw na minutę do naczynia wypełnionego gorącą wodą i wyjmij zawartość. Ustaw je na talerzykach i polej karmelem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej