Panna cotta – tradycyjny włoski deser przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panna cotta – tradycyjny włoski deser

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

6

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szklanka

null

1 łyżka

1 sztuka

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wysmaruj oliwą kokilki.

Krok 2

Wymieszaj śmietankę z połową cukru i dodaj laskę wanilii.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, lecz nie zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i wyjmij wanilię.

Krok 4

Rozlej krem do kokilek i wstaw do lodówki na około 4 godziny.

Krok 5

Resztę cukru wymieszaj z wodą i podgrzewaj na średnim ogniu przez 10 minut, by cukier się skarmelizował. Kokilki wstaw na minutę do naczynia wypełnionego gorącą wodą i wyjmij zawartość. Ustaw je na talerzykach i polej karmelem.

1

Opinie o przepisie

  • kotlet

    kotlet , 29.05.2021

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panna cotta – tradycyjny włoski deser - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej