Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

500 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

80 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój filety rybne w odpowiednie kawałki, nasmaruj oliwą z oliwek oraz przyprawą Knorr. Marynuj przez 30 minut.

Krok 2

Pokrój w drobną kostkę ogórki, pomidory, żółtą paprykę, czerwoną cebulę i morele, a kolendrę posiekaj.

Krok 3

Wymieszaj pokrojone warzywa dokładnie wraz z sokiem z cytryny.

Krok 4

Filety rybne smaż na grillu z obu stron, aż ryba będzie rumiana.

Krok 5

Podawaj rybę z salsą na wierzchu i młodymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana ryba z orzeźwiającą salsąGrillowana ryba z orzeźwiającą salsą

Grillowana ryba z salsą będzie apetyczną propozycją na wiosenny lub letni obiad. To wersja klasycznego dania będąca kompozycją smaków, którą polubi niemal każdy miłośnik ryb. Swoje przygotowania rozpocznij od wybrania filetów – sprawdzi się z dorsza, łososia lub makreli. Następnie zamarynuj je w oliwie z oliwek z dodatkiem gotowej mieszanki przyprawy do ryb i mięs. Opcjonalnie dodaj jeszcze niewielką ilość pikantnej papryki – smak dania będzie wyrazistszy. Jak przyrządzić sos? Pokrój warzywa w niewielką kostkę, a dla urozmaicenia aromatu, wykorzystaj również miód, który wzmocni słodki smak salsy. Całość zmieszaj z sokiem z cytryny lub limonki, która jest mniej kwaśna. Filety grilluj na aluminiowych tackach, często je obracając – aż do momentu uzyskania rumianego koloru. Zamiast wspomnianych tacek możesz przygotowywać rybę zawiniętą w folię aluminiową – będzie równie soczysta i nie rozpadnie się podczas grillowania. Gotowe danie serwuj z salsą umieszczoną w osobnej miseczce, najlepiej schłodzoną wcześniej w lodówce oraz ze świeżym i chrupkim pieczywem. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem. Udanego grillowania!