Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

500 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

80 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój filety rybne w odpowiednie kawałki, nasmaruj oliwą z oliwek oraz przyprawą Knorr. Marynuj przez 30 minut.

Krok 2

Pokrój w drobną kostkę ogórki, pomidory, żółtą paprykę, czerwoną cebulę i morele, a kolendrę posiekaj.

Krok 3

Wymieszaj pokrojone warzywa dokładnie wraz z sokiem z cytryny.

Krok 4

Filety rybne smaż na grillu z obu stron, aż ryba będzie rumiana.

Krok 5

Podawaj rybę z salsą na wierzchu i młodymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Włoskie szaszłyki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana ryba z orzeźwiającą salsąGrillowana ryba z orzeźwiającą salsą

Grillowana ryba z salsą będzie apetyczną propozycją na wiosenny lub letni obiad. To wersja klasycznego dania będąca kompozycją smaków, którą polubi niemal każdy miłośnik ryb. Swoje przygotowania rozpocznij od wybrania filetów – sprawdzi się z dorsza, łososia lub makreli. Następnie zamarynuj je w oliwie z oliwek z dodatkiem gotowej mieszanki przyprawy do ryb i mięs. Opcjonalnie dodaj jeszcze niewielką ilość pikantnej papryki – smak dania będzie wyrazistszy. Jak przyrządzić sos? Pokrój warzywa w niewielką kostkę, a dla urozmaicenia aromatu, wykorzystaj również miód, który wzmocni słodki smak salsy. Całość zmieszaj z sokiem z cytryny lub limonki, która jest mniej kwaśna. Filety grilluj na aluminiowych tackach, często je obracając – aż do momentu uzyskania rumianego koloru. Zamiast wspomnianych tacek możesz przygotowywać rybę zawiniętą w folię aluminiową – będzie równie soczysta i nie rozpadnie się podczas grillowania. Gotowe danie serwuj z salsą umieszczoną w osobnej miseczce, najlepiej schłodzoną wcześniej w lodówce oraz ze świeżym i chrupkim pieczywem. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem. Udanego grillowania!