Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

500 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

80 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój filety rybne w odpowiednie kawałki, nasmaruj oliwą z oliwek oraz przyprawą Knorr. Marynuj przez 30 minut.

Krok 2

Pokrój w drobną kostkę ogórki, pomidory, żółtą paprykę, czerwoną cebulę i morele, a kolendrę posiekaj.

Krok 3

Wymieszaj pokrojone warzywa dokładnie wraz z sokiem z cytryny.

Krok 4

Filety rybne smaż na grillu z obu stron, aż ryba będzie rumiana.

Krok 5

Podawaj rybę z salsą na wierzchu i młodymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana ryba z orzeźwiającą salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana ryba z orzeźwiającą salsąGrillowana ryba z orzeźwiającą salsą

Grillowana ryba z salsą będzie apetyczną propozycją na wiosenny lub letni obiad. To wersja klasycznego dania będąca kompozycją smaków, którą polubi niemal każdy miłośnik ryb. Swoje przygotowania rozpocznij od wybrania filetów – sprawdzi się z dorsza, łososia lub makreli. Następnie zamarynuj je w oliwie z oliwek z dodatkiem gotowej mieszanki przyprawy do ryb i mięs. Opcjonalnie dodaj jeszcze niewielką ilość pikantnej papryki – smak dania będzie wyrazistszy. Jak przyrządzić sos? Pokrój warzywa w niewielką kostkę, a dla urozmaicenia aromatu, wykorzystaj również miód, który wzmocni słodki smak salsy. Całość zmieszaj z sokiem z cytryny lub limonki, która jest mniej kwaśna. Filety grilluj na aluminiowych tackach, często je obracając – aż do momentu uzyskania rumianego koloru. Zamiast wspomnianych tacek możesz przygotowywać rybę zawiniętą w folię aluminiową – będzie równie soczysta i nie rozpadnie się podczas grillowania. Gotowe danie serwuj z salsą umieszczoną w osobnej miseczce, najlepiej schłodzoną wcześniej w lodówce oraz ze świeżym i chrupkim pieczywem. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem. Udanego grillowania!