Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z połową szklanki wody, miodem, posiekanym chili, rozmarynem oraz ziarnami sezamu tak, aby powstała marynata.

Krok 2

Mięso przełóż do marynaty na co najmniej 20 minut.

Krok 3

Następnie grilluj kotlety po kilka minut z każdej strony.

Krok 4

Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki i grilluj wraz z mięsem. Dopraw je oliwą i przyprawami.

Krok 5

Usmażone mięso i warzywa przełóż na talerz. Potrawę udekoruj gałązkami rozmarynu i podawaj np. z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywamiKotlety jagnięce z grillowanymi warzywami

Grillowanie to bardzo dobra okazja do eksperymentowania z nowymi składnikami, daniami i połączeniami. Kotlety jagnięce z grillowanymi warzywami, które przygotujesz na ruszcie albo patelni grillowej, będą ciekawym urozmaiceniem dla popularnej karkówki, szaszłyków czy kiełbasek, a jednocześnie sprawdzą się także podczas uroczystych posiłków. Jagnięcina to delikatne i kruche mięso, więc na grilla nadawać się będzie doskonale. Przygotuj do niej smaczną marynatę, która doda jej wyrazistości. Połącz w niej kontrastujące smaki: miód, chili, sezam, przyprawy i trochę wody, a następnie pozostaw mięso w zalewie, by przesiąknęło jej aromatem. W tym czasie pokrój warzywa, cukinię i kolorowe papryki, dopraw je i grilluj razem z zamarynowaną jagnięciną do czasu, aż zmiękną. Danie możesz podać na wiele sposobów: z ryżem, opiekanymi ziemniakami albo pieczonymi na grillu kromkami chleba. Kotlety jagnięce będą pasować na wiele okazji. Zapisz listę składników i przygotuj je na najbliższy obiad. Smacznego.