
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
8 sztuk
30 mililitrów
30 mililitrów
250 gramów
250 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa pokrój w plastry, skrop oliwą i octem, oprósz przyprawami i grilluj. Szparagi obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2
Kaszę wsyp do miski, zalej wrzącym bulionem i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i pozostaw na kilka minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie odkryj i rozdrobnij kaszę widelcem.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodaj grillowane warzywa, szparagi oraz pomidorki.
Krok 4
Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
Krok 5
Na talerzach ułóż gorącą kaszę, po środku zrób wgłębienie i włóż do niego warzywa. Całość polej gotowym sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane warzywa na kaszy kuskus
Połącz kaszę kuskus z warzywami, takimi jak bakłażan czy szparagi, aby przygotować smaczną potrawę odpowiednią na kolację lub drugie śniadanie. Rozpocznij od pokrojenia w dość grube plastry cukinii, papryki oraz bakłażana. Skrop je oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprósz przyprawą uniwersalną lub ziołami prowansalskimi i grilluj z obu stron. Kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na chwilę, aby spęczniał. Pamiętaj, że kasza ma wchłonąć całą wodę, więc nie nalewaj jej zbyt dużo. Cebulę pokrój w ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Z zielonych szparagów usuń zdrewniałe końcówki i umieść je na patelni razem z pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dodaj także zgrillowane wcześniej warzywa i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ciepłą jeszcze kaszą kuskus. Całość polej błyskawicznym sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym, przyrządzonym według przepisu na opakowaniu. Danie udekoruj listkami świeżej bazylii. Udowadniamy, że przyrządzanie znakomitych potraw może być prostsze z naszym przepisem na grillowane warzywa na kaszy kuskus.