
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
8 sztuk
30 mililitrów
30 mililitrów
250 gramów
250 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa pokrój w plastry, skrop oliwą i octem, oprósz przyprawami i grilluj. Szparagi obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2
Kaszę wsyp do miski, zalej wrzącym bulionem i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i pozostaw na kilka minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie odkryj i rozdrobnij kaszę widelcem.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodaj grillowane warzywa, szparagi oraz pomidorki.
Krok 4
Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
Krok 5
Na talerzach ułóż gorącą kaszę, po środku zrób wgłębienie i włóż do niego warzywa. Całość polej gotowym sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane warzywa na kaszy kuskus
Połącz kaszę kuskus z warzywami, takimi jak bakłażan czy szparagi, aby przygotować smaczną potrawę odpowiednią na kolację lub drugie śniadanie. Rozpocznij od pokrojenia w dość grube plastry cukinii, papryki oraz bakłażana. Skrop je oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprósz przyprawą uniwersalną lub ziołami prowansalskimi i grilluj z obu stron. Kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na chwilę, aby spęczniał. Pamiętaj, że kasza ma wchłonąć całą wodę, więc nie nalewaj jej zbyt dużo. Cebulę pokrój w ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Z zielonych szparagów usuń zdrewniałe końcówki i umieść je na patelni razem z pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dodaj także zgrillowane wcześniej warzywa i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ciepłą jeszcze kaszą kuskus. Całość polej błyskawicznym sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym, przyrządzonym według przepisu na opakowaniu. Danie udekoruj listkami świeżej bazylii. Udowadniamy, że przyrządzanie znakomitych potraw może być prostsze z naszym przepisem na grillowane warzywa na kaszy kuskus.


































