Grillowane warzywa na kaszy kuskus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane warzywa na kaszy kuskus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

8 sztuk

30 mililitrów

30 mililitrów

250 gramów

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pokrój w plastry, skrop oliwą i octem, oprósz przyprawami i grilluj. Szparagi obierz i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2

Kaszę wsyp do miski, zalej wrzącym bulionem i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i pozostaw na kilka minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie odkryj i rozdrobnij kaszę widelcem.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodaj grillowane warzywa, szparagi oraz pomidorki.

Krok 4

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Krok 5

Na talerzach ułóż gorącą kaszę, po środku zrób wgłębienie i włóż do niego warzywa. Całość polej gotowym sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane warzywa na kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane warzywa na kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane warzywa na kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane warzywa na kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane warzywa na kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane warzywa na kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane warzywa na kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane warzywa na kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane warzywa na kaszy kuskusGrillowane warzywa na kaszy kuskus

Połącz kaszę kuskus z warzywami, takimi jak bakłażan czy szparagi, aby przygotować smaczną potrawę odpowiednią na kolację lub drugie śniadanie. Rozpocznij od pokrojenia w dość grube plastry cukinii, papryki oraz bakłażana. Skrop je oliwą z oliwek i octem balsamicznym, oprósz przyprawą uniwersalną lub ziołami prowansalskimi i grilluj z obu stron. Kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na chwilę, aby spęczniał. Pamiętaj, że kasza ma wchłonąć całą wodę, więc nie nalewaj jej zbyt dużo. Cebulę pokrój w ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Z zielonych szparagów usuń zdrewniałe końcówki i umieść je na patelni razem z pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dodaj także zgrillowane wcześniej warzywa i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ciepłą jeszcze kaszą kuskus. Całość polej błyskawicznym sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym, przyrządzonym według przepisu na opakowaniu. Danie udekoruj listkami świeżej bazylii. Udowadniamy, że przyrządzanie znakomitych potraw może być prostsze z naszym przepisem na grillowane warzywa na kaszy kuskus.