KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

farsz:

500 gramów

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

10 szczypt

10 szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowałam farsz,aby mógł sobie troszkę przejść przyprawami. A więc, ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziłam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę, to samo zrobiłam z serem białym. Cebulę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju, dodałam do farszu. Doprawiłam solą i pieprzem ( tych nie żałowałam). Dobrze wyrobiłam rękoma i odstawiłam.Po jakimś czasie warto spróbować troszkę farszu czy aby napewno jest dobrze przyprawiony:)

Krok 2

Czas na zrobienie ciasta. Na mojej stolnicy, która jest chyba starsza ode mnie,ale za to w idealnym stanie przesiałam mąkę. Na środku zrobiłam wgłębienie, wlałam żółtka i olej. Lekko zarobiłam ciasto i dodawałam stopniowo ciepłej wody, cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy wody było już dość energicznie wygniotłam ciasto na elastyczną kulę:P.

Krok 3

Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą cienko rozwałkowałam i wycięłam szklanką okrągłe placki, na każdy ułożyłam farsz ( ok 1 łyżeczki ), skleiłam boki.

Krok 4

Pierogi wrzuciłam na osolony wrzątek, gotowałam 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podałam okraszone skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej