KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

1

90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

farsz:

500 gramów

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

10 szczypt

10 szczypt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowałam farsz,aby mógł sobie troszkę przejść przyprawami. A więc, ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziłam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę, to samo zrobiłam z serem białym. Cebulę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju, dodałam do farszu. Doprawiłam solą i pieprzem ( tych nie żałowałam). Dobrze wyrobiłam rękoma i odstawiłam.Po jakimś czasie warto spróbować troszkę farszu czy aby napewno jest dobrze przyprawiony:)

Krok 2

Czas na zrobienie ciasta. Na mojej stolnicy, która jest chyba starsza ode mnie,ale za to w idealnym stanie przesiałam mąkę. Na środku zrobiłam wgłębienie, wlałam żółtka i olej. Lekko zarobiłam ciasto i dodawałam stopniowo ciepłej wody, cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy wody było już dość energicznie wygniotłam ciasto na elastyczną kulę:P.

Krok 3

Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą cienko rozwałkowałam i wycięłam szklanką okrągłe placki, na każdy ułożyłam farsz ( ok 1 łyżeczki ), skleiłam boki.

Krok 4

Pierogi wrzuciłam na osolony wrzątek, gotowałam 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podałam okraszone skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlety pożarskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej