KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

2

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 kilogram

2 sztuki

ciasto:

3 łyżki

1 łyżka

10 szczypt

500 gramów

10 szczypt

3 sztuki

1 szklanka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotowałam farsz,aby mógł sobie troszkę przejść przyprawami. A więc, ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziłam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę, to samo zrobiłam z serem białym. Cebulę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju, dodałam do farszu. Doprawiłam solą i pieprzem ( tych nie żałowałam). Dobrze wyrobiłam rękoma i odstawiłam.Po jakimś czasie warto spróbować troszkę farszu czy aby napewno jest dobrze przyprawiony:)

Krok 2

Czas na zrobienie ciasta. Na mojej stolnicy, która jest chyba starsza ode mnie,ale za to w idealnym stanie przesiałam mąkę. Na środku zrobiłam wgłębienie, wlałam żółtka i olej. Lekko zarobiłam ciasto i dodawałam stopniowo ciepłej wody, cały czas wyrabiając ciasto. Kiedy wody było już dość energicznie wygniotłam ciasto na elastyczną kulę:P.

Krok 3

Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą cienko rozwałkowałam i wycięłam szklanką okrągłe placki, na każdy ułożyłam farsz ( ok 1 łyżeczki ), skleiłam boki.

Krok 4

Pierogi wrzuciłam na osolony wrzątek, gotowałam 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podałam okraszone skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • KLASYCZNE PIEROGI RUSKIE - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki schabowe - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej