Rodzaje pizzy – najpopularniejsze i klasyczne. Jakie znamy?

Przygotowując to niezwykle popularne danie, zwykle stawiamy na dobrze znane rodzaje pizzy, ewentualnie decydując się na dołożenie swoich ulubionych dodatków. Mało kto jednak wie, że istnieją dziesiątki różnych propozycji, a ich smak może czasem zaskoczyć! Jakie są rodzaje pizzy, jej podstawowe składniki i jak skomponować własną, niepowtarzalną wersję tego specjału? Podpowiadamy!

Składniki, których nie może zabraknąć w żadnej pizzy!

Pizza szturmem podbiła świat, na stałe goszcząc niemal w każdej karcie lokali gastronomicznych. Przepis na nią jest jednak na tyle prosty, że można z powodzeniem wykonać ją samodzielnie. Nazwa „pizza” po włosku oznacza placek wykonany z mąki. Jest to zatem jej główny składnik, który w towarzystwie drożdży i wody tworzy doskonałą bazę do pizzy. Oprócz przeróżnych dodatków nie można zapomnieć o sosie pomidorowym i serze – najlepiej sprawdzi się mozzarella. Klasyczne rodzaje pizzy nie przytłaczają ilością dodatków i stawiają na znane i lubiane smaki.

Klasyczne rodzaje pizzy – czyli jakie?

Klasyczne rodzaje pizzy to po prostu te, które są najbliżej włoskiego oryginału. A ten nie przewiduje zbędnych składników. Są one dobierane bardzo ostrożnie. Próżno szukać wśród nich ananasa, drobiu czy wołowiny. Pizza nie miała być bowiem wyrafinowanym daniem, tylko dostępnym dla każdego, kto chciałby zjeść coś w biegu. Niezaprzeczalnie prym wiedzie najprostsza wersja pizzy – margherita. Nazwana została na cześć królowej o tym właśnie imieniu, która zachwyciła się podanym jej w Neapolu plackiem z pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Do dziś, jeśli mamy na myśli najpopularniejsze rodzaje pizzy, to właśnie margherita pojawia się w nich jako pierwsza.

Pizza – rodzaje znane i nieco oryginalne

Najpopularniejsze rodzaje pizzy skupiają się wokół najbardziej znanych smaków. Któż chociaż raz nie spróbował pizzy capriciosa? Główną rolę w niej odgrywają pieczarki i szynka, czyli składniki, które na co dzień goszczą w większości domów. Wielbiciele owoców morza również znajdą coś dla siebie. Pizza frutti di mare z pewnością zaspokoi ich apetyty na te morskie przysmaki. Ciekawostką jest fakt, że wszystkie rodzaje pizzy swoje nazwy biorą właśnie od dodatków, które na niej występują. To sprawia, że prostota tego dania jest kompletna. Klasyczne rodzaje pizzy coraz częściej są wzbogacane według własnych upodobań. Miłośnicy tego włoskiego specjału nie boją się eksperymentować i stawiają niekiedy na kontrowersyjne połączenia dodatków, które tworzą bardziej nietuzinkowe wydanie pizzy.

Sekret doskonałego ciasta na pizzę

Niezależnie od tego, jakie rodzaje pizzy włoskiej chcecie podawać na stół, cały sekret zachowania idealnego smaku tkwi w cieście. Powinno być ono cienkie i chrupiące, a jednocześnie elastyczne. Mimo iż przepis na samo ciasto nie jest zbyt skomplikowany, to jednak sposób jego przygotowania wymaga pewnych zabiegów. Pierwszą rzeczą jest wybór odpowiedniej mąki o wysokim stopniu zmielenia. Jeśli jednak nie dysponujecie w danej chwili taką mąką, możecie użyć każdej innej. Nie mniej ważne jest użycie świeżych drożdży oraz przygotowanie zaczynu z nich i letniej wody, ponieważ tylko taka nie zahamuje właściwego procesu rośnięcia.

Być niczym mistrz – sposób wyrabiania ciasta na pizzę

Z połączonych składników ciasta należy uformować gładką kulę, którą następnie ugniatamy i rozciągamy do momentu, aż przestanie się kleić. Tak wyrobione ciasto powinno jeszcze nieco odpocząć, aby kontynuować proces rośnięcia. Formowanie pizzy nie wymaga użycia wałka – wręcz nie jest to zalecane, ponieważ wałkowane ciasto po upieczeniu będzie sztywne i twarde. Rozciągajcie je w dłoniach, formując odpowiedni kształt. Po jego uzyskaniu przygotowaną podstawę wystarczy posmarować sosem pomidorowym, nałożyć dodatki i posypać serem. Włoska pizza, rodzaje i sposób wykonania to najlepszy dowód na to, że to, co proste może być przepyszne.