Proste gofry z domowym dżemikiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Proste gofry z domowym dżemikiem

Autor: Izabela Mikosza

ratingratingratingratingrating

3

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

150 gramów

2 sztuki

2 szklanki

70 gramów

2 łyżeczki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Domowy dżemik truskawkowy: truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka (jeśli są ze słoika można dodać syrop, który po nich pozostał), gdy truskawki się lekko podgotują dodawać po trochu proszek galaretkowy jednocześnie mieszając. Truskawki pozostawić na gazie aż powstanie na nich pianka, po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać aż pianka zniknie, odstawić do ostygnięcia:)

Krok 2

Gofry: masło roztopić w rondelku, odstawić do ostygnięcia, jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia, masło i cukier waniliowy (do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 min, smażyć na rozgrzanej gofrownicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej