Proste gofry z domowym dżemikiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Proste gofry z domowym dżemikiem

Autor: Izabela Mikosza

ratingratingratingratingrating

3

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

150 gramów

2 sztuki

2 szklanki

70 gramów

2 łyżeczki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Domowy dżemik truskawkowy: truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka (jeśli są ze słoika można dodać syrop, który po nich pozostał), gdy truskawki się lekko podgotują dodawać po trochu proszek galaretkowy jednocześnie mieszając. Truskawki pozostawić na gazie aż powstanie na nich pianka, po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać aż pianka zniknie, odstawić do ostygnięcia:)

Krok 2

Gofry: masło roztopić w rondelku, odstawić do ostygnięcia, jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia, masło i cukier waniliowy (do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 min, smażyć na rozgrzanej gofrownicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej