Proste gofry z domowym dżemikiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Proste gofry z domowym dżemikiem

Autor: Izabela Mikosza

ratingratingratingratingrating

3

15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

150 gramów

2 sztuki

2 szklanki

70 gramów

2 łyżeczki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Domowy dżemik truskawkowy: truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka (jeśli są ze słoika można dodać syrop, który po nich pozostał), gdy truskawki się lekko podgotują dodawać po trochu proszek galaretkowy jednocześnie mieszając. Truskawki pozostawić na gazie aż powstanie na nich pianka, po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać aż pianka zniknie, odstawić do ostygnięcia:)

Krok 2

Gofry: masło roztopić w rondelku, odstawić do ostygnięcia, jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia, masło i cukier waniliowy (do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 min, smażyć na rozgrzanej gofrownicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Proste gofry z domowym dżemikiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej