
Składniki
1 szklanka
150 gramów
2 sztuki
2 szklanki
70 gramów
2 łyżeczki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Domowy dżemik truskawkowy: truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka (jeśli są ze słoika można dodać syrop, który po nich pozostał), gdy truskawki się lekko podgotują dodawać po trochu proszek galaretkowy jednocześnie mieszając. Truskawki pozostawić na gazie aż powstanie na nich pianka, po zagotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać aż pianka zniknie, odstawić do ostygnięcia:)
Krok 2
Gofry: masło roztopić w rondelku, odstawić do ostygnięcia, jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia, masło i cukier waniliowy (do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 min, smażyć na rozgrzanej gofrownicy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej