
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować z brzegiem w tortownicy, podpiec na złoto. W międzyczasie masę marcepanową utrzeć z amaretto, jajka ubić z cukrem, wszystko wymieszać razem, połączyć delikatnie z bitą śmietaną. Jabłka rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać masą jajeczną, piec 50 min w 180`C.
Krok 2
Szarlotka zwykle należy do trudniejszych ciast. Wadą tego deseru jest to, że bardzo łatwo go zepsuć i nie zawsze on wychodzi. No, ale jeśli już wyjdzie to trzeba przyznać, że zawsze jest on wyśmienity - szczególnie dzięki orzeźwiającemu smakowi jabłek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej