PRZEPISY.PL

Szarlotka z marcepanem

  • 30
  • 2
  • Średnie
  • 0
16
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka1 g
  • cukier1 g
  • jajko1 g
  • masa marcepanowa1 g
  • sok cytrynowy1 g
  • jabłko1 g
  • proszek do pieczenia1 g
  • sól1 g
  • masło1 g
    • Krok 1

      Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować z brzegiem w tortownicy, podpiec na złoto. W międzyczasie masę marcepanową utrzeć z amaretto, jajka ubić z cukrem, wszystko wymieszać razem, połączyć delikatnie z bitą śmietaną. Jabłka rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać masą jajeczną, piec 50 min w 180`C.
    • Krok 2

      Szarlotka zwykle należy do trudniejszych ciast. Wadą tego deseru jest to, że bardzo łatwo go zepsuć i nie zawsze on wychodzi. No, ale jeśli już wyjdzie to trzeba przyznać, że zawsze jest on wyśmienity - szczególnie dzięki orzeźwiającemu smakowi jabłek.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    594
    osoby dodały do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe
    278
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Średnie
    403
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    5
    Średnie
    141
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    2
    Łatwe