Kawowe banany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawowe banany

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do szklanki wsypać kawę, kakao i cynamon i zalać wrzątkiem. Szklankę przykryć i poczekać 3 minuty, aż się zaparzy. Kawę przecedzić, dodać do niej miód i postawić na ogniu aż do zagotowania. Banany przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce i zalać je kawą z miodem. Na blachę położyć folię i wstawić do piekarnika. Piekarnik ustawić na 180stC, piec około 10 minut. Po 5 minutach obrócić blachę. Po upieczeniu delikatnie wyjąć banany z blaszki i ułożyć na dużym talerzu, ostudzić. Kawę z miodem wlać do garnuszka i odparować do 1/3 objętości. Kawa powinna być gęstsza. Banany polać kawą, tak aby połowa z niej została i wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na bitą śmietanę z cukrem pudrem. Przed podaniem resztką kawy polać banany, położyć na nie bitą śmietanę i posypać posiekanymi orzechami.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawowe banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawowe banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawowe banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawowe banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawowe banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawowe banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawowe banany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawowe banany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej