
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do szklanki wsypać kawę, kakao i cynamon i zalać wrzątkiem. Szklankę przykryć i poczekać 3 minuty, aż się zaparzy. Kawę przecedzić, dodać do niej miód i postawić na ogniu aż do zagotowania. Banany przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce i zalać je kawą z miodem. Na blachę położyć folię i wstawić do piekarnika. Piekarnik ustawić na 180stC, piec około 10 minut. Po 5 minutach obrócić blachę. Po upieczeniu delikatnie wyjąć banany z blaszki i ułożyć na dużym talerzu, ostudzić. Kawę z miodem wlać do garnuszka i odparować do 1/3 objętości. Kawa powinna być gęstsza. Banany polać kawą, tak aby połowa z niej została i wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na bitą śmietanę z cukrem pudrem. Przed podaniem resztką kawy polać banany, położyć na nie bitą śmietanę i posypać posiekanymi orzechami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej