
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do szklanki wsypać kawę, kakao i cynamon i zalać wrzątkiem. Szklankę przykryć i poczekać 3 minuty, aż się zaparzy. Kawę przecedzić, dodać do niej miód i postawić na ogniu aż do zagotowania. Banany przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce i zalać je kawą z miodem. Na blachę położyć folię i wstawić do piekarnika. Piekarnik ustawić na 180stC, piec około 10 minut. Po 5 minutach obrócić blachę. Po upieczeniu delikatnie wyjąć banany z blaszki i ułożyć na dużym talerzu, ostudzić. Kawę z miodem wlać do garnuszka i odparować do 1/3 objętości. Kawa powinna być gęstsza. Banany polać kawą, tak aby połowa z niej została i wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na bitą śmietanę z cukrem pudrem. Przed podaniem resztką kawy polać banany, położyć na nie bitą śmietanę i posypać posiekanymi orzechami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej