Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi? Jeśli uwielbiasz jej smak, nie musisz ograniczać się jedynie do picia tego napoju. Możesz również upiec ciasto kawowe – wypieki z naszych przepisów zaspokoją nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.
Ciasto kawowe – jak zamienić swój ulubiony napój w słodycz?
Przedstawiamy 3 propozycje na kawowe ciasto, które sprawdzi się na różne okazje. Wskazujemy cechy wyróżniające każde z nich na tle innych wypieków.
Kawowe ciasto z budyniem
Kawowe ciasto z budyniem sprawdza się świetnie na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, jubileusze, imieniny, wieczór panieński czy różnego typu święta. Jest to idealnie kremowe, miękkie, puszyste i mocno nawilżone ciasto, nasączone przy użyciu alkoholu. Słodki smak nadaje mu nie tylko cukier, lecz także polewa czekoladowa oraz sparzone rodzynki. To kawowe ciasto wyróżnia się również gęstą konsystencją, uzyskaną za sprawą śmietankowego budyniu oraz bitej śmietany. Wypiek ten zasmakuje nie tylko wielbicielom kawy, lecz także tym wszystkim, którzy lubią smak budyniu, kakao oraz czekolady.
Ciasto cappuccino z serkiem mascarpone
Idealna propozycja dla osób uwielbiających smak włoskiego napoju cappuccino. Jest to wypiek wyjątkowo sycący, kremowy, delikatny i puszysty, co stanowi zwłaszcza zasługę zastosowania serka mascarpone oraz śmietanki. Ciasto cappuccino uzyskuje słodycz nie tylko za sprawą cukru, lecz także polewy czekoladowej oraz likieru amaretto. Wypiek ten powinni polubić zarówno miłośnicy kawy, jak i ciast nasączanych alkoholem. Ciasto cappuccino z serkiem mascarpone polecamy zwłaszcza w sytuacji, gdy chcemy uczcić ważne wydarzenia, takie jak np. zdobycie nowej pracy, awans czy uzyskanie prawa jazdy.
Tort czekoladowy z kremem kawowym
Ostatnią z naszych propozycji dla amatorów kofeiny jest tort z kremem kawowym pieczony w okrągłej tortownicy. Przygotowując ten wypiek według przepisu, nie trzeba się obawiać ryzyka opadnięcia biszkoptu. Ciasto jest pożywne, mocno czekoladowe, a także bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Wyróżnia je również zwarta, nierozpadająca się struktura. Powinno przypaść do gustu zarówno tym osobom, które uwielbiają pić kawę rozpuszczalną, jak i cappuccino. Tort czekoladowy z kremem kawowym uzyskuje również kremową i puszystą konsystencję, co jest m.in. zasługą zastosowania serka mascarpone, śmietany kremówki oraz jogurtu naturalnego. Świetnie nadaję się zwłaszcza z okazji ważnych świąt, urodzin oraz jubileuszy.
Ciasto kawowe – idealne do… kawy, ale nie tylko!
Ciasto kawowe smakuje świetnie nie tylko do kawy, lecz także innych gorących napojów, takich jak herbata, kakao czy czekolada na gorąco. Sprawdza się zarówno jako deser na co dzień i niedzielę, jak i na wyjątkowe okazje.