
Składniki
2 szklanki
4 sztuki
1 szklanka
20 dekagramów
null
2 łyżeczki
3 łyżki
1 opakowanie
3 łyżeczki
4 łyżki
2 opakowania
5 dekagramów
5 łyżek
2 opakowania
3 łyżki
null
null
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: Białka ubij, pod koniec dodaj żółtka i cukier. Wsyp resztę składników na ciasto i wymieszaj.
Krok 2
Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 26x36 cm. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Zrób masę I: budynie ugotuj na mleku, wystudź. Masło utrzyj stopniowo dodając budynie, rodzynki i cukier.
Krok 4
Wykonaj masę II: żelatynę rozpuść w 0.75 szklanki gorącej wody, wystudź. Kawę rozpuść w zagotowanym mleku, ostudź. Wsyp śmietanę i ubij. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
Krok 5
Biszkopt przekrój wzdłuż, nasącz alkoholem.
Krok 6
Na spód wyłóż masę I, potem masę II. Schłodź do stężenia, przykryj biszkoptem, polej polewą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej