Kawowe ciasto z budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawowe ciasto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

4 sztuki

1 szklanka

20 dekagramów

null

2 łyżeczki

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżeczki

4 łyżki

2 opakowania

5 dekagramów

5 łyżek

2 opakowania

3 łyżki

null

null

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: Białka ubij, pod koniec dodaj żółtka i cukier. Wsyp resztę składników na ciasto i wymieszaj.

Krok 2

Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 26x36 cm. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Zrób masę I: budynie ugotuj na mleku, wystudź. Masło utrzyj stopniowo dodając budynie, rodzynki i cukier.

Krok 4

Wykonaj masę II: żelatynę rozpuść w 0.75 szklanki gorącej wody, wystudź. Kawę rozpuść w zagotowanym mleku, ostudź. Wsyp śmietanę i ubij. Dodaj żelatynę i wymieszaj.

Krok 5

Biszkopt przekrój wzdłuż, nasącz alkoholem.

Krok 6

Na spód wyłóż masę I, potem masę II. Schłodź do stężenia, przykryj biszkoptem, polej polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tatar ze śledzia
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej