Kawowe ciasto z budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawowe ciasto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

2 łyżki

null

null

3 łyżki

2 opakowania

5 łyżek

5 dekagramów

2 opakowania

2 szklanki

3 łyżeczki

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżeczki

null

20 dekagramów

1 szklanka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: Białka ubij, pod koniec dodaj żółtka i cukier. Wsyp resztę składników na ciasto i wymieszaj.

Krok 2

Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 26x36 cm. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Zrób masę I: budynie ugotuj na mleku, wystudź. Masło utrzyj stopniowo dodając budynie, rodzynki i cukier.

Krok 4

Wykonaj masę II: żelatynę rozpuść w 0.75 szklanki gorącej wody, wystudź. Kawę rozpuść w zagotowanym mleku, ostudź. Wsyp śmietanę i ubij. Dodaj żelatynę i wymieszaj.

Krok 5

Biszkopt przekrój wzdłuż, nasącz alkoholem.

Krok 6

Na spód wyłóż masę I, potem masę II. Schłodź do stężenia, przykryj biszkoptem, polej polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej