Kawowe ciasto z budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawowe ciasto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

4 sztuki

1 szklanka

20 dekagramów

null

2 łyżeczki

3 łyżki

1 opakowanie

3 łyżeczki

4 łyżki

2 opakowania

5 dekagramów

5 łyżek

2 opakowania

3 łyżki

null

null

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto: Białka ubij, pod koniec dodaj żółtka i cukier. Wsyp resztę składników na ciasto i wymieszaj.

Krok 2

Wlej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 26x36 cm. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Zrób masę I: budynie ugotuj na mleku, wystudź. Masło utrzyj stopniowo dodając budynie, rodzynki i cukier.

Krok 4

Wykonaj masę II: żelatynę rozpuść w 0.75 szklanki gorącej wody, wystudź. Kawę rozpuść w zagotowanym mleku, ostudź. Wsyp śmietanę i ubij. Dodaj żelatynę i wymieszaj.

Krok 5

Biszkopt przekrój wzdłuż, nasącz alkoholem.

Krok 6

Na spód wyłóż masę I, potem masę II. Schłodź do stężenia, przykryj biszkoptem, polej polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej