Składniki
0.75 szklanki
null
1 szklanka
6 sztuk
null
300 gramów
null
80 gramów
2 łyżki
null
2 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Weź żaroodporną formę i wysmaruj tłuszczem i obsyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.
Krok 2
Pokrój jabłka na cienkie plastry, dodaj rodzynki i rum i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę połową kromek pieczywa tostowego.
Krok 3
Połóż na nie jabłka z rumem i rodzynki po czym przykryj je pozostałymi kromkami. Na pieczywo wylej krem i wstaw formę na dolny poziom piekarnika.
Krok 4
Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Krok 5
W razie szybkiego zbrązowienia wierzchu przykryj ciasto folią aluminiową. Ciasto podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Krok 6
Krem: Mleko, śmietanę, jaja i cukier zmiksuj i przecedź przez sito.
Krok 7
Przetnij wzdłuż wanilię, zeskrob ziarenka i domieszaj do kremu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej