Warstwowe ciasto z rodzynkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

null

1 szklanka

6 sztuk

null

300 gramów

null

80 gramów

2 łyżki

null

2 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Weź żaroodporną formę i wysmaruj tłuszczem i obsyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.

Krok 2

Pokrój jabłka na cienkie plastry, dodaj rodzynki i rum i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę połową kromek pieczywa tostowego.

Krok 3

Połóż na nie jabłka z rumem i rodzynki po czym przykryj je pozostałymi kromkami. Na pieczywo wylej krem i wstaw formę na dolny poziom piekarnika.

Krok 4

Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Krok 5

W razie szybkiego zbrązowienia wierzchu przykryj ciasto folią aluminiową. Ciasto podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Krok 6

Krem: Mleko, śmietanę, jaja i cukier zmiksuj i przecedź przez sito.

Krok 7

Przetnij wzdłuż wanilię, zeskrob ziarenka i domieszaj do kremu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
63 osoby oglądają przepis:
Wafle z galaretką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej