Warstwowe ciasto z rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warstwowe ciasto z rodzynkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.75 szklanki

null

1 szklanka

6 sztuk

null

300 gramów

null

80 gramów

2 łyżki

null

2 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Weź żaroodporną formę i wysmaruj tłuszczem i obsyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.

Krok 2

Pokrój jabłka na cienkie plastry, dodaj rodzynki i rum i dokładnie wymieszaj. Wyłóż formę połową kromek pieczywa tostowego.

Krok 3

Połóż na nie jabłka z rumem i rodzynki po czym przykryj je pozostałymi kromkami. Na pieczywo wylej krem i wstaw formę na dolny poziom piekarnika.

Krok 4

Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Krok 5

W razie szybkiego zbrązowienia wierzchu przykryj ciasto folią aluminiową. Ciasto podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Krok 6

Krem: Mleko, śmietanę, jaja i cukier zmiksuj i przecedź przez sito.

Krok 7

Przetnij wzdłuż wanilię, zeskrob ziarenka i domieszaj do kremu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warstwowe ciasto z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Hiszpański omlet
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej