Krabowe ciasteczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krabowe ciasteczka

Autor: a dupa rośnie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

70 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

130 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z termoobiegiem. Wszystkie suche składniki posiekać razem z masłem, następnie dodać żółtko, mleko i mak. Całość porządnie zagnieść.

Krok 2

Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wyciąć foremkami ciastka. Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec przez 6 lub 7 minut. Ostudzić.

Krok 3

Podana ilość składników wystarczy na około 25 ciasteczek.

Krok 4

Przepis pochodzi z książki E. Adamskiej „Kuchnia polska i światowa”.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krabowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krabowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krabowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krabowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krabowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krabowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krabowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krabowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej