
Składniki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 sztuki
3 kilogramy
0.25 szklanki
0.5 litra
2 opakowania
0.5 szklanki
null
1 sztuka
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubij na sztywna pianę, nie przerywając ubijania dodaj cukier, następnie żółtka.
Krok 2
Stopniowo wsyp obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto wylej na blachę i piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Zrób masę I: Ze śliwek usuń pestki, rozgotuj z cukrem, wsyp galaretki, wymieszaj i wystudź.
Krok 4
Przygotuj masę II: galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, wystudź. Śmietanę ubij, dodaj tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszaj. Biszkopt nasącz wodą z sokiem z cytryny i cukrem, wyłóż tężejącą masę I.
Krok 5
Kiedy zastygnie przykryj tężejącą masą II.
Krok 6
Czekoladę rozpuść, ostudź i polej nią masę II.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej