
Składniki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 sztuki
3 kilogramy
0.25 szklanki
0.5 litra
2 opakowania
0.5 szklanki
null
1 sztuka
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubij na sztywna pianę, nie przerywając ubijania dodaj cukier, następnie żółtka.
Krok 2
Stopniowo wsyp obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto wylej na blachę i piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Zrób masę I: Ze śliwek usuń pestki, rozgotuj z cukrem, wsyp galaretki, wymieszaj i wystudź.
Krok 4
Przygotuj masę II: galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, wystudź. Śmietanę ubij, dodaj tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszaj. Biszkopt nasącz wodą z sokiem z cytryny i cukrem, wyłóż tężejącą masę I.
Krok 5
Kiedy zastygnie przykryj tężejącą masą II.
Krok 6
Czekoladę rozpuść, ostudź i polej nią masę II.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


























