Smakołyk ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smakołyk ze śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 sztuki

3 kilogramy

0.25 szklanki

0.5 litra

2 opakowania

0.5 szklanki

null

1 sztuka

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywna pianę, nie przerywając ubijania dodaj cukier, następnie żółtka.

Krok 2

Stopniowo wsyp obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto wylej na blachę i piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Zrób masę I: Ze śliwek usuń pestki, rozgotuj z cukrem, wsyp galaretki, wymieszaj i wystudź.

Krok 4

Przygotuj masę II: galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, wystudź. Śmietanę ubij, dodaj tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszaj. Biszkopt nasącz wodą z sokiem z cytryny i cukrem, wyłóż tężejącą masę I.

Krok 5

Kiedy zastygnie przykryj tężejącą masą II.

Krok 6

Czekoladę rozpuść, ostudź i polej nią masę II.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej