
Składniki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 sztuki
3 kilogramy
0.25 szklanki
0.5 litra
2 opakowania
0.5 szklanki
null
1 sztuka
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubij na sztywna pianę, nie przerywając ubijania dodaj cukier, następnie żółtka.
Krok 2
Stopniowo wsyp obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto wylej na blachę i piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Zrób masę I: Ze śliwek usuń pestki, rozgotuj z cukrem, wsyp galaretki, wymieszaj i wystudź.
Krok 4
Przygotuj masę II: galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, wystudź. Śmietanę ubij, dodaj tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszaj. Biszkopt nasącz wodą z sokiem z cytryny i cukrem, wyłóż tężejącą masę I.
Krok 5
Kiedy zastygnie przykryj tężejącą masą II.
Krok 6
Czekoladę rozpuść, ostudź i polej nią masę II.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej