Smakołyk ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smakołyk ze śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 sztuki

3 kilogramy

0.25 szklanki

0.5 litra

2 opakowania

0.5 szklanki

null

1 sztuka

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywna pianę, nie przerywając ubijania dodaj cukier, następnie żółtka.

Krok 2

Stopniowo wsyp obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto wylej na blachę i piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Zrób masę I: Ze śliwek usuń pestki, rozgotuj z cukrem, wsyp galaretki, wymieszaj i wystudź.

Krok 4

Przygotuj masę II: galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, wystudź. Śmietanę ubij, dodaj tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszaj. Biszkopt nasącz wodą z sokiem z cytryny i cukrem, wyłóż tężejącą masę I.

Krok 5

Kiedy zastygnie przykryj tężejącą masą II.

Krok 6

Czekoladę rozpuść, ostudź i polej nią masę II.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smakołyk ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
talerz przystawek
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej