Muffinki z mleczną czekoladą i piankami - przepis | Przepisy.pl pixel

Muffinki z piankami

Autor: Małgorzata Gryszel

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1.5 szklanki

2 sztuki

2 szklanki

2 łyżeczki

1.5 szklanki

4 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 2

Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy.

Krok 3

Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka - mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem.

Krok 4

Na środek każdej foremki układamy piankę i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 20 minut.

Krok 5

Przygotowujemy Lukier cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny.

Krok 6

Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami, cukrowymi kuleczkami, płatkami migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki z piankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki z piankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej