
Składniki
100 mililitrów
1.5 szklanki
2 sztuki
2 szklanki
2 łyżeczki
1.5 szklanki
4 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 2
Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy.
Krok 3
Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka - mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem.
Krok 4
Na środek każdej foremki układamy piankę i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 20 minut.
Krok 5
Przygotowujemy Lukier cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny.
Krok 6
Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami, cukrowymi kuleczkami, płatkami migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej