Kotuś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotuś

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 gram

4 sztuki

20 dekagramów

1 szklanka

1 gram

5 dekagramów

1 gram

3 łyżki

2 sztuki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek podgrzać wodę w rondelku, a następnie połamać czekoladę na kawałki (czekolada powinna się rozpuścić w wodzie). Margarynę pokroić w kostkę, dodać do rozpuszczonej czekolady razem z rumem, mieszać do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć masę na jakiś czas aby ostygła. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać, potem białka, które najpierw trzeba ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (białko musi być dodawane bardzo ostrożnie). Masę czekoladową przełożyć do płaskiej blachy wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej. Przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Rodzynki umyć i namoczyć (najlepiej w alkoholu). Następnego dnia śmietanę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do tego po łyżeczce cukru puder i cukru waniliowego (wymieszać wszystko). Kotusia wyłożyć na półmisek i ozdobić bitą śmietaną oraz rodzynkami.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszone grzyby w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej