
Składniki
1 gram
4 sztuki
20 dekagramów
1 szklanka
1 gram
5 dekagramów
1 gram
3 łyżki
2 sztuki
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek podgrzać wodę w rondelku, a następnie połamać czekoladę na kawałki (czekolada powinna się rozpuścić w wodzie). Margarynę pokroić w kostkę, dodać do rozpuszczonej czekolady razem z rumem, mieszać do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć masę na jakiś czas aby ostygła. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać, potem białka, które najpierw trzeba ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (białko musi być dodawane bardzo ostrożnie). Masę czekoladową przełożyć do płaskiej blachy wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej. Przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Rodzynki umyć i namoczyć (najlepiej w alkoholu). Następnego dnia śmietanę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do tego po łyżeczce cukru puder i cukru waniliowego (wymieszać wszystko). Kotusia wyłożyć na półmisek i ozdobić bitą śmietaną oraz rodzynkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej