
Składniki
1 gram
4 sztuki
20 dekagramów
1 szklanka
1 gram
5 dekagramów
1 gram
3 łyżki
2 sztuki
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek podgrzać wodę w rondelku, a następnie połamać czekoladę na kawałki (czekolada powinna się rozpuścić w wodzie). Margarynę pokroić w kostkę, dodać do rozpuszczonej czekolady razem z rumem, mieszać do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć masę na jakiś czas aby ostygła. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać, potem białka, które najpierw trzeba ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (białko musi być dodawane bardzo ostrożnie). Masę czekoladową przełożyć do płaskiej blachy wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej. Przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Rodzynki umyć i namoczyć (najlepiej w alkoholu). Następnego dnia śmietanę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do tego po łyżeczce cukru puder i cukru waniliowego (wymieszać wszystko). Kotusia wyłożyć na półmisek i ozdobić bitą śmietaną oraz rodzynkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej