Kotuś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotuś

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 gram

4 sztuki

20 dekagramów

1 szklanka

1 gram

5 dekagramów

1 gram

3 łyżki

2 sztuki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek podgrzać wodę w rondelku, a następnie połamać czekoladę na kawałki (czekolada powinna się rozpuścić w wodzie). Margarynę pokroić w kostkę, dodać do rozpuszczonej czekolady razem z rumem, mieszać do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć masę na jakiś czas aby ostygła. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać, potem białka, które najpierw trzeba ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (białko musi być dodawane bardzo ostrożnie). Masę czekoladową przełożyć do płaskiej blachy wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej. Przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Rodzynki umyć i namoczyć (najlepiej w alkoholu). Następnego dnia śmietanę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do tego po łyżeczce cukru puder i cukru waniliowego (wymieszać wszystko). Kotusia wyłożyć na półmisek i ozdobić bitą śmietaną oraz rodzynkami.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Bitki wieprzowe
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej