Kotuś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotuś

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 gram

4 sztuki

20 dekagramów

1 szklanka

1 gram

5 dekagramów

1 gram

3 łyżki

2 sztuki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek podgrzać wodę w rondelku, a następnie połamać czekoladę na kawałki (czekolada powinna się rozpuścić w wodzie). Margarynę pokroić w kostkę, dodać do rozpuszczonej czekolady razem z rumem, mieszać do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć masę na jakiś czas aby ostygła. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać, potem białka, które najpierw trzeba ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (białko musi być dodawane bardzo ostrożnie). Masę czekoladową przełożyć do płaskiej blachy wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej. Przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Rodzynki umyć i namoczyć (najlepiej w alkoholu). Następnego dnia śmietanę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do tego po łyżeczce cukru puder i cukru waniliowego (wymieszać wszystko). Kotusia wyłożyć na półmisek i ozdobić bitą śmietaną oraz rodzynkami.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotuś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej