Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

5 łyżek

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

1 łyżeczka

1.5 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetki rozpuść w ok. 1,5 l wody.

Krok 2

Mięso wrzuć co rozdrabiniacza albo zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj jajko, kaszę, dopraw do smaku solą i pieprzem, po ok. 1/2 łyżeczki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Do wrzącego płynu wrzuć marchewkę, pora i kalafiora. Małą metalową łyżeczką maczaną w gorącej zupie nabieraj małe porcje mięsnej masy i wkładaj je do garnka - cały czas pomału gotując i co chwilę mieszając delikatnie. Gdy zużyjesz całą mięsną masę pogotuje zupę jeszcze kilka minut na małym ogniu. Dorzuć kostki pietruszkowe. Sprawdź czy warzywa zmiękły.

Krok 4

Śmietanę roztrzep w odrobiną soli, zahartuj gorącą zupę, wlej co garnka. Dodaj koperek i dopraw ew. do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej