Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

5 łyżek

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

1 łyżeczka

1.5 szklanki

2 szklanki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetki rozpuść w ok. 1,5 l wody.

Krok 2

Mięso wrzuć co rozdrabiniacza albo zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj jajko, kaszę, dopraw do smaku solą i pieprzem, po ok. 1/2 łyżeczki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Do wrzącego płynu wrzuć marchewkę, pora i kalafiora. Małą metalową łyżeczką maczaną w gorącej zupie nabieraj małe porcje mięsnej masy i wkładaj je do garnka - cały czas pomału gotując i co chwilę mieszając delikatnie. Gdy zużyjesz całą mięsną masę pogotuje zupę jeszcze kilka minut na małym ogniu. Dorzuć kostki pietruszkowe. Sprawdź czy warzywa zmiękły.

Krok 4

Śmietanę roztrzep w odrobiną soli, zahartuj gorącą zupę, wlej co garnka. Dodaj koperek i dopraw ew. do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa krem z selera
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej