Zupa z boczkiem i kiełkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z boczkiem i kiełkami

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

3 ziarna

2 sztuki

1.5 litra

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek kroimy w kostkę, cebulkę w kosteczkę, czosnek w plastry, pieczarki w grube plastry.

Krok 2

Podsmażamy boczek na łyżce oleju, dodajemy cebulę, czosnek, smazymy ok 5 minut, w tym czasie na osobnej patelni podsmażamy pieczarki.

Krok 3

Do boczku dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze 3 minuty, zalewamy boczek przygotowanym bulionem z kostki, dodajemy pieczarki, przyprawiamy dużą iloscia pieprzu i chilli, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy ok 10 minut. Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę i kiełki fasoli, podajemy z pietruszką lub kolendrą :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej