
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
25 dekagramów
1 gram
30 dekagramów
30 dekagramów
0.5 opakowania
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku ubijamy jajka z cukrem na ciepło, ponieważ dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i podgrzaną odpowiednio śmietanę. Później drożdże rozcieńczamy z łyżeczką soli, wszystko łączymy i razem wbijamy w formie. Czekamy aż ciasto podrośnie – tutaj musimy zdać się tylko i wyłącznie na siebie, ponieważ każda mieszanka jest inna, więc wszystko zależy od tego, jakie ciasto wyrobiliśmy. Teraz już wkładamy do pieca i ciągle pilnując, czekamy aż nasza babeczka nabierze kształtów. Jest to świetny przysmak i naprawdę nigdy nie znudzi się on wielbicielom słodkości. Babka bowiem należy przecież do tych potraw, które tak naprawdę są z nami od bardzo wielu lat. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej