Babka drożdżowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka drożdżowa

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

25 dekagramów

1 gram

30 dekagramów

30 dekagramów

0.5 opakowania

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku ubijamy jajka z cukrem na ciepło, ponieważ dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i podgrzaną odpowiednio śmietanę. Później drożdże rozcieńczamy z łyżeczką soli, wszystko łączymy i razem wbijamy w formie. Czekamy aż ciasto podrośnie – tutaj musimy zdać się tylko i wyłącznie na siebie, ponieważ każda mieszanka jest inna, więc wszystko zależy od tego, jakie ciasto wyrobiliśmy. Teraz już wkładamy do pieca i ciągle pilnując, czekamy aż nasza babeczka nabierze kształtów. Jest to świetny przysmak i naprawdę nigdy nie znudzi się on wielbicielom słodkości. Babka bowiem należy przecież do tych potraw, które tak naprawdę są z nami od bardzo wielu lat. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka drożdżowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej