Ciasteczka marcepanowe dinozaury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka marcepanowe dinozaury

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

50 gramów

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto.

Krok 2

Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. (Ciasto można również pozostawić w lodówce do 3 dni.)

Krok 3

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką.

Krok 4

Foremką lub nożem wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).

Krok 5

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Gotowe ciasteczka powinny zarumienić się po brzegach. Wystudzić na kratce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka marcepanowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
BEZOWE CAŁUSKI
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej