
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
0.3 łyżeczki
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut.
Krok 2
Śmietankę z dodatkiem cukru i wanilii mocno podgrzać i gdy zacznie lekko wrzeć, zdjąć z palnika, dodać żelatynę i dobrze wymieszać.
Krok 3
Przelać do niewielkiego pojemnika i gdy całkowicie wystygnie, wstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny.
Krok 4
Banana obrać i pokroić w plastry, gdy deser zamierzamy podać nieco później, banany trzeba skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sugeruję pokroić banany tuż przed podaniem panny cotty, unikając dodatku kwaśnego smaku, którego dzieci, generalnie nie lubią.
Krok 5
Ułożyć banany na talerzu, na kształt okręgu.
Krok 6
Wyjąć panna cottę z lodówki, potrzymać chwilkę nad gorącą wodą i przewrócić na okrąg z bananów.
Krok 7
Na deserze ułożyć buźkę z pokrojonych bananów i fantazyjnie posypać czekoladą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej