
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
0.3 łyżeczki
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut.
Krok 2
Śmietankę z dodatkiem cukru i wanilii mocno podgrzać i gdy zacznie lekko wrzeć, zdjąć z palnika, dodać żelatynę i dobrze wymieszać.
Krok 3
Przelać do niewielkiego pojemnika i gdy całkowicie wystygnie, wstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny.
Krok 4
Banana obrać i pokroić w plastry, gdy deser zamierzamy podać nieco później, banany trzeba skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sugeruję pokroić banany tuż przed podaniem panny cotty, unikając dodatku kwaśnego smaku, którego dzieci, generalnie nie lubią.
Krok 5
Ułożyć banany na talerzu, na kształt okręgu.
Krok 6
Wyjąć panna cottę z lodówki, potrzymać chwilkę nad gorącą wodą i przewrócić na okrąg z bananów.
Krok 7
Na deserze ułożyć buźkę z pokrojonych bananów i fantazyjnie posypać czekoladą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























