
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
0.3 łyżeczki
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut.
Krok 2
Śmietankę z dodatkiem cukru i wanilii mocno podgrzać i gdy zacznie lekko wrzeć, zdjąć z palnika, dodać żelatynę i dobrze wymieszać.
Krok 3
Przelać do niewielkiego pojemnika i gdy całkowicie wystygnie, wstawić do lodówki na ok. 2-4 godziny.
Krok 4
Banana obrać i pokroić w plastry, gdy deser zamierzamy podać nieco później, banany trzeba skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sugeruję pokroić banany tuż przed podaniem panny cotty, unikając dodatku kwaśnego smaku, którego dzieci, generalnie nie lubią.
Krok 5
Ułożyć banany na talerzu, na kształt okręgu.
Krok 6
Wyjąć panna cottę z lodówki, potrzymać chwilkę nad gorącą wodą i przewrócić na okrąg z bananów.
Krok 7
Na deserze ułożyć buźkę z pokrojonych bananów i fantazyjnie posypać czekoladą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej