Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 kilogram

null

8 dekagramów

null

0.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i mąki w małej ilości mleka. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Margarynę roztop i lekko wystudź.

Krok 3

Do mąki dodaj rozczyn i margarynę, wbij jajka, wsyp cukier waniliowy i zagnieć ciasto stopniowo dolewając mleko. Odstaw do wyrośnięcia na około 25 minut.

Krok 4

Kaszę ugotuj i wystudź, wymieszaj z rozkruszonym twarogiem, wbij żółtka i wsyp cukier. Wymieszaj.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na prostokąt ponad dwa razy większy od blachy, w której będzie pieczone.

Krok 6

Na środek ciasta przyłóż blachę, żeby zaznaczyć jej kształt - w to miejsce równomiernie rozłóż farsz.

Krok 7

Pozostałe brzegi ciasta zawiń na farsz i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Banoffee pie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej