Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

2 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 kilogram

null

8 dekagramów

null

0.5 kilograma

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i mąki w małej ilości mleka. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Margarynę roztop i lekko wystudź.

Krok 3

Do mąki dodaj rozczyn i margarynę, wbij jajka, wsyp cukier waniliowy i zagnieć ciasto stopniowo dolewając mleko. Odstaw do wyrośnięcia na około 25 minut.

Krok 4

Kaszę ugotuj i wystudź, wymieszaj z rozkruszonym twarogiem, wbij żółtka i wsyp cukier. Wymieszaj.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na prostokąt ponad dwa razy większy od blachy, w której będzie pieczone.

Krok 6

Na środek ciasta przyłóż blachę, żeby zaznaczyć jej kształt - w to miejsce równomiernie rozłóż farsz.

Krok 7

Pozostałe brzegi ciasta zawiń na farsz i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto drożdżowe z kasza gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej