Rogaliki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rogaliki mają w Polsce bardzo długą tradycję. Dziś pokażemy jak przygotować je w najprostszy sposób.

Krok 2

Na początku przygotowywania rogalików należy przygotować rozczyn według przepisu na ciasto podstawowe (można go znaleźć w Internecie), a kiedy powiększy ono swoją objętość, wlać do nieg utarte z cukrem żółtka, oraz wsypać resztę mąki, szczyptę soli, cukier waniliowy. Całą masę dokładnie wyrobić. Następnie dodać olej i roztopione masło. Wszystko ponownie rozrobić, tym razem na klasyczny kształt rogalików i odstawić do rośnięcia. Według naszego uznania można przedtem do środka dostarczyć między innymi powidła, czekoladę lub inny dodatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lody w pucharku "Ambrozja"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej