Rogaliki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rogaliki mają w Polsce bardzo długą tradycję. Dziś pokażemy jak przygotować je w najprostszy sposób.

Krok 2

Na początku przygotowywania rogalików należy przygotować rozczyn według przepisu na ciasto podstawowe (można go znaleźć w Internecie), a kiedy powiększy ono swoją objętość, wlać do nieg utarte z cukrem żółtka, oraz wsypać resztę mąki, szczyptę soli, cukier waniliowy. Całą masę dokładnie wyrobić. Następnie dodać olej i roztopione masło. Wszystko ponownie rozrobić, tym razem na klasyczny kształt rogalików i odstawić do rośnięcia. Według naszego uznania można przedtem do środka dostarczyć między innymi powidła, czekoladę lub inny dodatek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej