Placek ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek ze śliwkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

1 sztuka

125 gramów

1 szczypta

6 łyżek

400 gramów

175 gramów

1 gram

1 gram

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 kilogramy

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek trzeba wymieszać ser, mleko, olej, jajko, gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową i sól. Następnie do utworzonej masy dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, powinno się to robić po trochu. Potem wyrobić ciasto i rozwałkować na czystym stole posypanym mąką. Blachę wysmarować margaryną i ułożyć na niej ciasto. Nadzienie możemy zacząć robić od umycia śliwek. Później śliwki przekroić na połowy wzdłuż i usunąć śliwki. Śliwki należy ułożyć na cieście. Natomiast kruszonkę należy zrobić ze starego chleba razowego , masła i cukru. Cisto posypać kruszonką, a pozostałeś śliwki można wykorzystać do ozdobienia placka. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusz. Po wyjęciu i ostygnięciu placka, można posypać go cukrem pudrem, albo przygotować lukier i polać nim placek.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej