
Składniki
125 mililitrów
1 sztuka
125 gramów
1 szczypta
6 łyżek
400 gramów
175 gramów
1 gram
1 gram
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 kilogramy
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek trzeba wymieszać ser, mleko, olej, jajko, gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową i sól. Następnie do utworzonej masy dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, powinno się to robić po trochu. Potem wyrobić ciasto i rozwałkować na czystym stole posypanym mąką. Blachę wysmarować margaryną i ułożyć na niej ciasto. Nadzienie możemy zacząć robić od umycia śliwek. Później śliwki przekroić na połowy wzdłuż i usunąć śliwki. Śliwki należy ułożyć na cieście. Natomiast kruszonkę należy zrobić ze starego chleba razowego , masła i cukru. Cisto posypać kruszonką, a pozostałeś śliwki można wykorzystać do ozdobienia placka. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusz. Po wyjęciu i ostygnięciu placka, można posypać go cukrem pudrem, albo przygotować lukier i polać nim placek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej