
Składniki
5 łyżeczek
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżeczki
0.5 litra
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki namaczamy w alkoholu - zależnie od tego jak mocny chcemy uzyskać efekt - od 1,5 godziny do 12 godzin. Namoczone w całości wciągną mniej alkoholu, więc jeśli zależy ci na mocno alkoholowym efekcie możesz je uprzednio pociąć. W przeciwnym razie śliwki kroimy po wyjęciu z alkoholu.
Krok 2
Wyparzamy jajka. Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru do uzyskania gładkiego i puszystego "kogla-mogla". W osobnym naczyniu ubijamy masło z łyżeczką cukru - dodajemy go jedynie w celu lepszego wymieszania masła. Po uzyskaniu prawie białej masy dodajemy ubite wcześniej żółtka. Razem mieszamy. Dodajemy Nutelle dalej mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Do uzyskanego kremu dodajemy pocięte śliwki.
Krok 3
Schłodzoną bitą śmietanę ubijamy. Pod koniec dodajemy 2 śmietan fix-y zmieszane wcześniej z cukrem pudrem. Ubijamy jeszcze chwilę.
Krok 4
Upieczony wg przepisu biszkopt (http://www.przepisy.pl/przepis/biszkopt-2) przecinamy na pół. Pierwszą warstwę smarujemy kremem ze śliwkami przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, na co układamy bitą śmietane i posypujemy delikatnie kawą rozpuszczalną lub gorzkim kakao (wystarczy delikatnie oprószyć). GOTOWE
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej