
Składniki
5 łyżeczek
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżeczki
0.5 litra
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki namaczamy w alkoholu - zależnie od tego jak mocny chcemy uzyskać efekt - od 1,5 godziny do 12 godzin. Namoczone w całości wciągną mniej alkoholu, więc jeśli zależy ci na mocno alkoholowym efekcie możesz je uprzednio pociąć. W przeciwnym razie śliwki kroimy po wyjęciu z alkoholu.
Krok 2
Wyparzamy jajka. Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru do uzyskania gładkiego i puszystego "kogla-mogla". W osobnym naczyniu ubijamy masło z łyżeczką cukru - dodajemy go jedynie w celu lepszego wymieszania masła. Po uzyskaniu prawie białej masy dodajemy ubite wcześniej żółtka. Razem mieszamy. Dodajemy Nutelle dalej mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Do uzyskanego kremu dodajemy pocięte śliwki.
Krok 3
Schłodzoną bitą śmietanę ubijamy. Pod koniec dodajemy 2 śmietan fix-y zmieszane wcześniej z cukrem pudrem. Ubijamy jeszcze chwilę.
Krok 4
Upieczony wg przepisu biszkopt (http://www.przepisy.pl/przepis/biszkopt-2) przecinamy na pół. Pierwszą warstwę smarujemy kremem ze śliwkami przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, na co układamy bitą śmietane i posypujemy delikatnie kawą rozpuszczalną lub gorzkim kakao (wystarczy delikatnie oprószyć). GOTOWE
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej