Ciasto czekoladowo-śliwkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowo-śliwkowe

Autor: Iwona2912

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżeczek

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżeczki

0.5 litra

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki namaczamy w alkoholu - zależnie od tego jak mocny chcemy uzyskać efekt - od 1,5 godziny do 12 godzin. Namoczone w całości wciągną mniej alkoholu, więc jeśli zależy ci na mocno alkoholowym efekcie możesz je uprzednio pociąć. W przeciwnym razie śliwki kroimy po wyjęciu z alkoholu.

Krok 2

Wyparzamy jajka. Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru do uzyskania gładkiego i puszystego "kogla-mogla". W osobnym naczyniu ubijamy masło z łyżeczką cukru - dodajemy go jedynie w celu lepszego wymieszania masła. Po uzyskaniu prawie białej masy dodajemy ubite wcześniej żółtka. Razem mieszamy. Dodajemy Nutelle dalej mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Do uzyskanego kremu dodajemy pocięte śliwki.

Krok 3

Schłodzoną bitą śmietanę ubijamy. Pod koniec dodajemy 2 śmietan fix-y zmieszane wcześniej z cukrem pudrem. Ubijamy jeszcze chwilę.

Krok 4

Upieczony wg przepisu biszkopt (http://www.przepisy.pl/przepis/biszkopt-2) przecinamy na pół. Pierwszą warstwę smarujemy kremem ze śliwkami przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, na co układamy bitą śmietane i posypujemy delikatnie kawą rozpuszczalną lub gorzkim kakao (wystarczy delikatnie oprószyć). GOTOWE

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej