Waflowe jajka z bezą kawową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Waflowe jajka z bezą kawową

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

125 gramów

0.5 łyżeczki

10 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Dodawaj partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Na końcu dodaj kawę i jeszcze chwilę ubijaj.

Krok 2

Do każdej skorupki nałóż porcję masy bezowej. Ja nakładałam równo, “po brzegi”.

Krok 3

Piecz około 30 minut w temperaturze 140ºC.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej