Waflowe jajka z bezą kawową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Waflowe jajka z bezą kawową

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

125 gramów

0.5 łyżeczki

10 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Dodawaj partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Na końcu dodaj kawę i jeszcze chwilę ubijaj.

Krok 2

Do każdej skorupki nałóż porcję masy bezowej. Ja nakładałam równo, “po brzegi”.

Krok 3

Piecz około 30 minut w temperaturze 140ºC.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gofry
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej