Waflowe jajka z bezą kawową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Waflowe jajka z bezą kawową

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

125 gramów

0.5 łyżeczki

10 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne. Dodawaj partiami cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Na końcu dodaj kawę i jeszcze chwilę ubijaj.

Krok 2

Do każdej skorupki nałóż porcję masy bezowej. Ja nakładałam równo, “po brzegi”.

Krok 3

Piecz około 30 minut w temperaturze 140ºC.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Waflowe jajka z bezą kawową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej