Cynamonowy ryż z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cynamonowy ryż z jabłkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

2 opakowania

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko i odcedź.

Cynamonowy ryż z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Żaroodporną formę do zapiekania wysmaruj dokładnie masłem i układaj kolejno warstwy ugotowanego ryżu i jabłek, każdą posypując odrobiną cukru i cynamonu Knorr, tak aby na samym wierzchu była warstwa ryżu.

Cynamonowy ryż z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Oprósz cukrem i cynamonem i zapiecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Na koniec zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 5 minut, aby zarumienić ryż z wierzchu.

Cynamonowy ryż z jabłkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowy ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowy ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowy ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowy ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowy ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowy ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowy ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cynamonowy ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej