
Składniki
4 łyżki
4 sztuki
6 łyżek
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Krok 2
Rodzynki wymieszaj z miodem i przyprawą piernikową.
Krok 3
Górne części jabłka zetnij i wydrąż gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrób nacięcie.
Krok 4
Jabłka ułóż na blaszce do pieczenia i wypełnij mieszanką z rodzynek. Piecz przez 25 minut.
Krok 5
Z białek ubij pianę i stopniowo dodawaj cukier. Pianę włóż do wyciskarki do masy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Krok 6
Po wyjęciu jabłek z piekarnika, temperaturę podnieś do 240 stopni. Wyciśnij pianę na każde jabłko tworząc spiralę. Piecz przez kolejne 3 minuty. Podawaj gorące.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej