
Składniki
4 łyżki
4 sztuki
6 łyżek
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Krok 2
Rodzynki wymieszaj z miodem i przyprawą piernikową.
Krok 3
Górne części jabłka zetnij i wydrąż gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrób nacięcie.
Krok 4
Jabłka ułóż na blaszce do pieczenia i wypełnij mieszanką z rodzynek. Piecz przez 25 minut.
Krok 5
Z białek ubij pianę i stopniowo dodawaj cukier. Pianę włóż do wyciskarki do masy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Krok 6
Po wyjęciu jabłek z piekarnika, temperaturę podnieś do 240 stopni. Wyciśnij pianę na każde jabłko tworząc spiralę. Piecz przez kolejne 3 minuty. Podawaj gorące.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej